antivakseri-korona

Mjesecima prije početka ovogodišnjeg teniskog turnira Australian opena u Melburnu na društvenim mrežama su se širile neprovjerene informacije medija iz Srbije u vezi toga – da li će teniser Novak Đoković učestvovati  na turniru, budući da nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Dolazak Đokovića u Australiju početkom januara i njegov sukob sa tamošnjim vlasti u vezi vize i nastupa na turniru rezultirao je deportacijom i zabranom ulaska u Australiju na tri godine.

Uprkos toj činjenici pojedini mediji iz susjedne države služeći se manipulativnim  metodama “najavljuju njegovo učešće na tenskom turniru u Melburnu naredne godine”.

U jednoj od fejsbuk objava je podijeljen tekst portala Srbijadanas čiji je naslov:

“Jasan stav:Neće biti više tužbi.Novak sledeće godine dolazi u Melburn”.

Ovaj naslov je smišljena manipulacija jer odmah iza njega slijedi prva rečenica teksta “mnogi bi ovo voljeli” čime je jasno da je informacija neistinita.

Ovaj portal u tekstu je dalje prenio izjavu direktora Australian opena Krega Tajlija koji je kazao da Đoković namjerava da sledeće godine nastupi na turniru, da nikakvog spora između organizatora turnira i tenisera neće biti,  kao i da je on trebalo da igra i ove godine.

Tajli je u razgovoru za australijski portal ABC govorio o Đokoviću, a ni u tekstu australijskog medija (čije je djelove prenio Srbijadanas) nije navedeno da je učešće Đokovića na  turniru naredne godine izvjesno.

Imajući u vidu da je portal Srbijadanas iskoristio izjavu direktora turnira Australian opena da predstavi u naslovu da je učešće Đokovića na turniru 2023. godine izvjesna stvar ovu objavu ocjenjujemo kao “Manipulaciju činjenicama” .Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Objavu ocjenjujemo i kao “Klikbejt”. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

___
Edit: 23.02.2021.

Portal SrbijaDanas objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article