Slučaj Mateja Periša: mediji čuli glas kojeg nema

1912

Vijest o nestanku 27-godišnjeg Mateja Periša iz Splita koji je posljednji put viđen u Beogradu uoči dočeka Nove godine, tema je broj jedan u regionu već više od 20 dana. Mladiću koji je u noći 31. decembra misteriozno nestao i dalje nema traga, uprkos opsežnoj potrazi koju sprovode pripadnici srpske policije.

I dok se pokušava riješiti misterija nestanka hrvatskog državljanina, mediji u regionu neprestano spekulišu šta se sa njim dogodilo i koji je uzrok nestanka.

Tako smo imali priliku da vidimo brojne dezinformacije i lažne vijesti koje su umnogome otežavale potragu, zbog čega je više puta apelovano na medije da budu oprezni pri objavljivanju podataka.

Uprkos brojnim upozorenjima, nedavno je plasirana nova senzacionalistička vijest, kako se na snimku na kojem se vidi nestali Periš, čuje nepoznati muški glas.

„HAJDE SAD, USTANI Na snimku na kojem se vidi kako nestali Matej ide ka rijeci Savi kod “Savanove” čuje se MUŠKI GLAS“, navodi se u Fejsbuk objavi jedne stranice.

Sličnu informaciju objavio je i srpski portal “Kurir”.

„Na devetoj sekundi snimka čuje se uzvik nepoznate osobe, vjerovatno ženske, koja govori: – Hajde sad ustani!“, navodi se u njihovom članku.

Tekst “Kurira” prenio je i crnogorski portal “Dan”.

„(VIDEO) Novi detalj u istrazi nestalog Mateja: Dok silazi niz stepenice čuje se nepoznat glas – “Ajde sad ustani”, glasi njihov naslov.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu.

Uprkos apelima MUP-a Srbije, ali i Hrvatske, da mediji i građani, umjesto plasiranja neprovjerenih informacija, prijave sumnjive stvari nadležnim organima, oni su ignorisali preporuke.

Kada je konkretno u pitanju tvrdnja da se na snimku nestalog Mateja Periša čuje nepoznati glas koji govori „sad ustani“, hrvatski portal “Index” javio je kako je zapravo riječ o još jednoj teoriji zavjere.

„Poznato je da snimci nadzornih kamera uglavnom ne snimaju zvuk. Tako je i sa nadzornom kamerom Savanove. Potvrdio je to za “Index” menadžer restorana “Savanova”, Ljubomir Ilić.
“Naše nadzorne kamere koje su postavljene van lokala nemaju zvuk, odnosno ne snimaju zvuk”, kratko je odgovorio Ilić za “Index” na pitanje je li na snimku njihovih nadzornih kamera zabilježen zvuk. Dakle, zvučni zapis koji se čuje nije dio originalnog snimka. Na samom snimku, koji se sad širi društvenim mrežama, može se vidjeti odraz. Riječ je o odrazu koji nastaje kad se mobilnim telefonom snima monitor. Moguće da je upravo o tome riječ u ovom slučaju: da je neko snimao monitor na kojem je snimak, a da zvuk dolazi negdje iz okoline osobe koja je snimala monitor. Dakle, ne radi se o zvuku sa originalnog snimka, već o zvuku koji je nastao kasnijim snimanjem istog“, navodi se u tekstu portala “Index”.

Imajući u vidu činjenicu da kamere restorana koje su snimile nestalog Periša ne bilježe zvuk, zaključujemo da su objave – dezinformacija.

Iz tog razloga, Fejsbuk post, objava portala “Dan” dobijaju ocjene dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article