Slučaj Mateja Periša: mediji čuli glas kojeg nema

1735

Vijest o nestanku 27-godišnjeg Mateja Periša iz Splita koji je posljednji put viđen u Beogradu uoči dočeka Nove godine, tema je broj jedan u regionu već više od 20 dana. Mladiću koji je u noći 31. decembra misteriozno nestao i dalje nema traga, uprkos opsežnoj potrazi koju sprovode pripadnici srpske policije.

I dok se pokušava riješiti misterija nestanka hrvatskog državljanina, mediji u regionu neprestano spekulišu šta se sa njim dogodilo i koji je uzrok nestanka.

Tako smo imali priliku da vidimo brojne dezinformacije i lažne vijesti koje su umnogome otežavale potragu, zbog čega je više puta apelovano na medije da budu oprezni pri objavljivanju podataka.

Uprkos brojnim upozorenjima, nedavno je plasirana nova senzacionalistička vijest, kako se na snimku na kojem se vidi nestali Periš, čuje nepoznati muški glas.

Sličnu informaciju objavio je i srpski portal “Kurir”.

Tekst “Kurira” prenio je i crnogorski portal “Dan”.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu.

Uprkos apelima MUP-a Srbije, ali i Hrvatske, da mediji i građani, umjesto plasiranja neprovjerenih informacija, prijave sumnjive stvari nadležnim organima, oni su ignorisali preporuke.

Kada je konkretno u pitanju tvrdnja da se na snimku nestalog Mateja Periša čuje nepoznati glas koji govori „sad ustani“, hrvatski portal “Index” javio je kako je zapravo riječ o još jednoj teoriji zavjere.

Imajući u vidu činjenicu da kamere restorana koje su snimile nestalog Periša ne bilježe zvuk, zaključujemo da su objave – dezinformacija.

Iz tog razloga, Fejsbuk post, objava portala “Dan” dobijaju ocjene dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article