Dikaprio nema babu u Ukrajini i nije donirao 10 miliona dolara

2691
dikaprio-ukrajina

Brojne poznate ličnosti, a među njima i glumci i reditelji izrazili su solidarnost s ukrajinskim narodom, a mnogi su pristupili prikupljanju novca za konkretnu pomoć stanovništvu, međutim razne dezinformacije “uplivale” su čak i u ove – humanitarne vode. Tome svjedoči objava koju smo pronašli na Facebooku a koja govori o tome da je slavni američki glumac Leonardo Dikaprio donirao 10 miliona dolara za pomoć Ukrajini, za koju se tvrdi da je rodna zemlja njegove babe.

O ovome su pisali brojni domaći mediji (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje…) pozivajući se na svjetske agencije i medije navodeći da glumac nije planirao da objavi informaciju o donaciji već da je to učinila Međunarodna Višegradska fondacija, projekat Višegradske grupe čiji je cilj da finansijski podržava međunarodne inicijative.

Međutim, ni informacija o donaciji kao ni Dikaprijevo nasljeđe nijesu tačni, potvrdila je za Associated Press osoba bliska glumcu.

AP navodi da je tačno da je glumac donirao novac u humanitarne svrhe organizacijama CARE, International Rescue Committee, the United Nation’s High Commissioner for Refugees and Save the Children u znak podrške Ukrajini, međutim nijesu navedeni iznosi u dolarima.

Uprkos tome što se o Dikaprijevoj donaciji izvještava u medijima i dijele se postovi na društenim mrežama Međunarodni Višegradski fond saopštio je da nema evidenciju o bilo kakvoj donaciji glumca. 

„Nismo upoznati, niti imamo bilo kakve informacije o tome da je Leonardo Dikaprio donirao Ukrajini 10 miliona dolara/7,6 miliona funti. Međunarodni Višegradski fond nije objavio ovu informaciju“, rekla je za Insajder portparolka organizacije Lucia Becova.

Višegradski fond je, kako se navodi na njihovom sajtu, „međunarodna donatorska organizacija“ koju su osnovale Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka „da promovišu regionalnu saradnju u višegradskom regionu“, koji uključuje te četiri zemlje.

Na njihovoj zvaničnoj Faceebok stranici pojavila se objava organizacije koja opovrgla tvrdnje o donaciji.

„Danas su lažne vijesti prisutne u raznim oblicima i formama. Na primjer, neki mediji su danas izvijestili da je Međunarodni višegradski fond objavio donaciju od 10 miliona dolara poznatog američkog glumca za pomoć Ukrajini. Molimo vas da budete oprezni sa izvorima informisanja, pratite kredibilne novinare i medije i ne širite lažne vijesti”, naveli su iz organizacije u objavi postavljenoj 8.marta.

Tvrdnje o donaciji Ukrajini poznatog „vuka sa Vol strita“ demantovao je i faktčekerski portal Checkyourfact.

Imajući u vidu da je tačno da je Dikaprio donirao novac u humanitarne svrhe raznim organizacijama u znak podrške Ukrajini, međutim ne u iznosu od 10 miliona dolara niti zbog porodičnih veza sa tom zemljom, ovaj sadržaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article