Teorije zavjere sa ruskim potpisom: Majmunske boginje nemaju veze sa biolaboratorijama SAD

1505
majmunske-boginje

Otkako su u Evropi zabilježeni prvi slučajevi majmunskih boginja, razne tvrdnje o porijeklu ove zarazne bolesti počele su se širiti društvenim mrežama. I dok su jedne nastale kao proizvoljno tumačenje dežurnih teoretičara zavjere, druge se plasiraju kao citati pojedinih ličnosti. Primjer za to je fejsbuk objava u kojoj autor dijeli riječi službenika ruskih oružanih snaga koji majmunske boginje implicitno dovodi u vezu sa laboratorijama SAD u Nigeriji.

Uprkos tvrdnjama načelnika ruskih snaga za biološku odbranu, ne postoje bilo kakvi dokazi koji bi ukazali na sumnju da su majmunske boginje nastale u američkim biolaboratorijama u Nigeriji.

Za BBC je o ovoj temi govorio i Piter Horbi, direktor Centra za pandemijske nauke na Univerzitetu u Oksfordu, koji tvrdi da je bilo nekoliko slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji 2018. i 2021, kao i da su ih donijeli putnici ili uvezene životinje.

O konekciji američkih biolaboratorija u Nigeriji i pojavi majmunskih boginja pisala je i novinska agencija TASS, koja je poznata kao bitan šraf u ruskoj propagandnoj mašineriji.

Demantovanjem navoda koji za cilj imaju da okrive SAD za širenje majmunskih boginja bavili su se mnogi fact-checking portali.

Osim toga, američka vlada odbacila je tvrdnje da u Nigeriji postoje njihove laboratorije koje imaju ikakve veze sa majmunskim boginjama.

Na osnovu svih iznijetih činjenica jasno zaključujemo da laboratirije SAD u Nigeriji nemaju veze niti sa nastankom niti sa širenjem majmunskih boginja, zbog čega fejsbuk post dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objavu ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama, iz razloga što se bez utemeljenja implicitno dovode u vezu laboratorije SAD i virus majmunskih boginja.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article