Svjetska banka nije predložila da se ublaže sankcije Rusiji

1610
sankcije-rusija

Kreiranje lažnih sadržaja u kojima se favorizuje Ruska federacija ili opravdava njena agresija na Ukrajinu svakodnevna je pojava u proruski orijentisanim medijima, a na meti su i sankcije.

Iz tih razloga treba biti dodatno oprezan i sa posebnom pažnjom usvajati sve informacije, a posebno one koje nijesu prenijeli kredibilni mediji.

Jedan od tih primjera je nedavni članak portala IN4S pod naslovom:

Iako je portal IN4S objavio da je riječ o saopštenju šefova Svjetske banke, to nije tačno, već je riječ o zajedničkoj izjavi šefova pet različitih međunarodnih organizacija i to Organizacije za hranu i poljoprivredu, Međunarodnog monetarnog fonda, Grupacije Svetske banke, Svjetskog programa za hranu i Svjetske trgovinske organizacije.

Ova izjava je na sajtu Svjetske banke objavljena 15. jula, a u tekstu IN4S nije prenešena na vjerodostojan način.

U izjavi se, između ostalog navodi da su pandemija COVID-19, prekid u međunarodnim lancima snabdijevanja i rat u Ukrajini ozbiljno poremetili tržišta hrane, goriva i đubriva, koja su međusobno povezana.

Navodi se da izbjegavanje daljih zastoja u postizanju ciljeva održivog razvoja zahtijeva kratkoročne i dugoročne akcije u četiri ključne oblasti – pružanje trenutne podrške ugroženima, olakšavanje trgovine i međunarodnog snabdijevanja hranom, jačanje proizvodnje i  ulaganje u poljoprivredu otpornu na klimu.

U izjavi se dalje upozorava da je kriza iz 2008. pokazala da nametanje globalnih trgovinskih ograničenja vodi direktno do povećanja cijena hrane.

Međutim nigdje se ne pominje tvrdnja iz teksta IN4S da se “uklone ograničenja koja su Moskvi nametnule zapadne zemlje”, niti se izvozna ograničenja pominju kada su u pitanju sankcije Rusiji.

Takođe, nema ni formulacije “ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini”, a što koriste ruski i proruski mediji s ciljem opravdanja agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo, Svjetska banka je početkom marta stopirala sve svoje programe u Rusiji zbog vojne invazije te države na Ukrajinu.

Pošto je portal IN4S na manipulativan način interpretirao djelove iz saopštenja šefova pet međunarodnih organizacija ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article