Manipulacija zbog netrpeljivosti: Komičar predstavljen kao migrant 

170

Da se danas na internetu može zaraditi mnogo od najčudnijih stvari, dokazuje i komičar Princezi čije bogatstvo se procjenjuje na oko milion dolara. On u suštini pravi razne smicalice, sve to snima i postavlja na društvene mreže.  

Princezi je stigao i do našeg regiona. 

Na Fejsbuku se pojavio snimak muškarca koji u metrou otvara prenosivi toalet, a zatim kao da kreće da vrši nuždu, dok ljudi oko njega počinju da bježe. Objave prati navod: (1, 2) (arhivirano: 1, 2

Migrant u Becu 

Komentari su krenuli da se nižu u negativnom kontekstu, iako ima i onih koji naglašavaju da se radi o “skrivenoj kameri” itd. Autoru objave nije pomoglo ni to što je preko videa ispisano “princezee”, tako da je mogao provjeriti o čemu se zapravo radi. Odnosno, da se ne radi o migrantu u Beču.  

Princezi je ovaj snimak postavio na društvene mreže četvrtog maja 2019. i on, naravno, nije nastao u Beču, već u Njujorku.  

O ovom slučaju pisali su i neki mediji, koji kažu:  

“Internet viralna super zvijezda često snima sebe kako se šali sa ljudima u metrou. Šalio se sa putnicima tako što je spavao na njima, a čak je i postavio viseću mrežu u vozu da legne u nju. Dakle, pretpostavljamo da zapravo nije izvršio nuždu u vozu, ali sigurno su putnici koji su tome bili svjedoci imali o čemu da pričaju nedjeljama.” 

Da li je Princezi pretjerao i da li pretjeruje, to neka prosudi svako za sebe. Jedno je sigurno, u pitanju je šala za koju je bilo potrebno vrlo kratko vrijeme da se dokaže. Na drugoj strani, od šale je nastao narativ ksenofobne netrepeljivosti. I to nije prvi put. Isti narativ se širio i prije četiri godine.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article