Stari Obamin govor montiran i izvučen iz konteksta 

173

Govori svjetskih lidera su nekada inspirativni, nekada ohrabrujući, a nerijetko su meta brojnih tumačenja, od onih polotičkih do zavjeroloških. 

Upravo je to situacija sa govorom koji je održao bivši američki predsjednik, Barak Obama. 

Poslednjih dana se dijeli snimak u kojem Obama saopštava: (1, 2, 3,) 

“Za međunarodni poredak radili smo generacijama na izgradnji. Obični muškarci i žene previše su maloumni da upravljaju svojim poslovima. Red i napredak mogu doći samo kad pojedinci predaju svoja prava svemoćnom suverenu”. 

Video je zabilježen prije više od 10 godina kada se Obama obratio na okupljaju evropske omladine u Palati lijepih umjetnosti u Briselu. 

Kratki snimak koji se dijeli na Fejsbuku je samo isječak iz 40-minutnog Obaminog govora koji je održao tom prilikom, a dostupan je na Ju Tjubu.  

Video je istrgnut iz konteksta i izmijenjen, na način što je nastao spajanjem dva dijela iz Obaminog govora čime je dobio pogrešan kontekst. 

Konktretno, bivši američki predsjednik je kazao: 

“Lideri i zvanice Evropske unije, predstavnici naše NATO alijanse, uvaženi gosti, ovdje se sastajemo u trenutku testa za Evropu i Sjedinjene Američke Države i za međunarodni poredak na čijem smo stvaranju generacijama radili. 

Tokom ljudske istorije, društva su se borila sa fundamentalnim pitanjima kako da se organizuju, pravilnim odnosom između pojedinca i države, najboljim sredstvima za rješavanje neizbježnih sukoba između država. I upravo ovdje u Evropi, kroz vjekove borbe – kroz rat i prosvjetiteljstvo, represiju i revoluciju – počeo je da se pojavljuje poseban skup ideala: vjerovanje da kroz savjest i slobodnu volju svako od nas ima pravo da živi kako mi biramo.  

… 

Ali ti ideali su takođe testirani – ovdje u Evropi i širom svijeta. Ti ideali su često bili ugroženi starijim, tradicionalnijim pogledom na moć. Ova alternativna vizija tvrdi da su obični muškarci i žene previše maloumni da bi sami upravljali svojim poslovima, da red i napredak mogu doći samo kada pojedinci predaju svoja prava svemoćnom suverenu. Često se ova alternativna vizija zasniva na ideji da su na osnovu rase, vjere ili etničke pripadnosti jedni inherentno superiorni u odnosu na druge, i da individualni identitet mora da bude definisan između „mi“ naspram „njih“, ili da nacionalna veličina ne smije proistići iz onoga za šta se jedan narod zalaže, već iz onoga protiv čega su”. 

Dakle, na osnovu cijele izjave jasno je da su Obamine poruke afirmativne, a manipulisanjem su predstavljene kao omalovažavanje “običnog muškarca i žene”. 

Ovjave sa društvenih mreža dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article