Manipulacije američkim i kanadskim zakonima u svrhu antisemitizma 

102

Često možemo čuti da se na Zapadu propagiraju loše, iskrivljene vrijednosti, udaljavajući se sve više od tradicionalnih. 

Amerika želi da izopšti vjeru je tipičan primjer tvrdnje koja se uklapa u anti-Zapadni narativ, a koja se širi posljednjih dana na Fejsbuku.  

Konkretno, više korisnika je objavilo: (1, 2, 3, 4

“Ubijanje Religije. Američki kongres je doneo zakon putem kojeg će se svaka tvrdnja da su Jevreji ubili Hrista tretirati kao “Govor Mržnje” i Antisemitizam. Kanada je donela zakon koji zabranjuje citiranje Biblije na javnom mestu, kazna za takav “zločin” ide i do 5 god. zatvora. Šta mislite, hoće li se pobuniti Katedrala, ne, neće već će prihvatiti, jer su i oni u službi cionista. Crkva uskoro uvodi ovo polako ali sigurno”, piše u objavama. 

Zakon koji se spominje u objavama jeste Zakon o podizanju svijesti o antisemitizmu iz 2023, HR 6090

Nacrt Zakona predstavio je republikanski kongresmen Majkl Louler sa ciljem da se obezbijedi jasnija pravna osnova za borbu protiv diskrimi 

Zakon štiti Jevreje u školama, ne služi za “ubijanje religije” 

Uvođenje ovog Zakona uslijedilo je nakon porasta antisemitizma poslije terorističkih napada na Izrael od strane Hamasa i bombardovanja Gaze što je izazvalo povećanje nasilja i mržnje prema Jevrejima u SAD-u i širom svijeta. Kongresmen Louler je u saopštenju za javnost naveo da je ovo “alat” da se zaštite jevrejski studenti na američkim koledžima i u školama.  

Zakon podrazumijeva da američko Ministarstvo obrazovanja počne koristiti radnu definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust (IHRA) prilikom razmatranja i istrage žalbi na diskriminaciju u školama i univerzitetima koje primaju federalnu finansijsku pomoć. Radna definicija IHRA uključuje moderne primjere antisemitizma, što može pomoći u boljem prepoznavanju i borbi protiv ove pojave. 

Činjenica je da je zakon naišao na brojne kritike javnosti, običnih građana i stručne javnosti. Konkretno, Američka unija za građanske slobode (ACLU), tvrdi da bi zakon mogao ugroziti slobodu govora, jer bi široka definicija antisemitizma mogla bi dovesti do cenzure političkih govora koji kritikuju politiku Izraela. Iz ACLU su rekli da bi to moglo biti u suprotnosti sa Prvim amandmanom Ustava SAD koji štiti slobodu govora. 

Niti nacrt ovog Zakona predstavlja “ubijanje religije” u Americi, niti je u nacrtu navedeno da će svaka takva tvrdnja koja se odnosi na Jevreje automatski biti tretirati kao govor mržnje ili biti zakonski kažnjena. 

Zakon je usvojen u Predstavničkom domu SAD 1. maja ove godine, a naredni korak koji slijedi u zakonskoj proceduri je razmatranje u Senatu. 

Netačna je i tvrdnja da je Kanada donijela zakon koji zabranjuje citiranje Biblije na javnom mjestu.  

Kako je objašnjeno u analizi Logically Facts, predlog zakona se odnosi na sankcionisanje govora mržnje, a ne na vjerske prakse. Tvrdnje da će čitanje Biblije ili drugih hrišćanskih tekstova postati ilegalno, a da će propovijedanje Biblije biti kriminalizovano, što ukazuje na pokušaj vlade da zabrani hrišćanstvo u Kanadi je netačno i manipulativno tumačenje ovog zakona. 

Zbog prethodno navedenih činjenica koje ukazuju da su tvrdnje o “ubijanju” religije netačno izvedene i predstavljene, objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao Ocjenu “Manipulisanje činjenicama”. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article