knjige-za-djecu

Svaka promjena školskog kurikuluma nađe se u centru pažnje javnosti, a naročito kada se te promjene tiču tema koje izazivaju podijeljenost u društvu.

Primjer je tema homoseksualnosti predstavljena djeci koja pohađaju osnovno obrazovanje.

Saša Borojević, koji se često pojavljuje u našoj rubrici “Raskrinkano”, objavio je fotografisanu stranicu knjige „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, uz komentar da je posrijedi lektira za šesti razred osnovnog obrazovanja. Na stranici knjige podvučen je pasus koji insinuira da je majka glavnog protagoniste homoseksualnog opredjeljenja:

„Osim što je esperantista, moja mama je još i lezbejka. U vezi je s našom prvom komšinicom. Otkad je na bolovanju, tetka Mira svaki čas dolazi kod nas i nešto šapuće s mamom, uglavnom u kupatilu.

Ma odmah je meni tu nešto bilo sumnjivo, ali nisam baš tačno znao o čemu se radi. Međutim, otkako sam ih uhvatio na delu, nema sumnje da je to to. Još uvek se nisam povratio od šoka. Tetka Mira je pipkala mamine grudi, a mama je šaputala : Tu! Tu! Strašno!“.

Autorka knjige, Jasminka Petrović, predstavila je u knjizi odrastanje petnaestogodišnjeg dječaka Strahinje i njegove nedoumice tokom tinejdžerskog peroda.

„Odrastanje i problemi u odrastanju upravo su lajtmotiv ovog romana, a uz to teme su i ljubav u tinejdžerskom dobu, učenje, prijateljstvo, komplikovani međuljudski i porodični odnosi. Tinejdžerski dani donose beznadežnu zaljubljenost u nastavnicu srpskog, verovanje da tata dangubi i zalud gubi dane, verovanje da mama ima devojku, razočarenje činjenicom da mama ima „devojku“, saznanje da je mama možda smrtno bolesna, sukobe sa sestrom i njenim dečkom, bolno saznanje da je nastavnica srpskog udata, zatim prvu zaljubljenost…“, glasi jedna od recenzija knjige.

Jedna od tih izazovnih situacija sa kojima se glavni lik suočio je i bolest njegove majke što je nagoviješteno u Fejsbuk objavi. Navedeni pasusi, selektivno odabrani i stavljeni u određeni kontekst, ne prikazuju nastavak knjige.

Čitalac se daljim čitanjem knjige može uvjeriti da je majka glavnog lika, nakon što je posumnjala u rak dojke, obavila samopregled uz pomoć komšinice, kako bi potvrdila da li zaista postoji čvor na dojci. Ovom temom ranije su se bavili mediji u Srbiji kada su i objavili i fotografiju stranice na kojoj se može pročitati da žena ima rak a da njen sin u tom momentu kaže “da bi bolje bilo da je lezbejka”.

Ovu scenu dječak je pogrešno, na sebi svojstven način protumačio, kako je i navedeno u izdvojenoj stranici koja je objavljena.

Provjerili smo takođe navode da je pomenuta knjiga dio školskog kurikuluma za šesti razred osnovne škole. Naime, na veb sajtu Kreativnog centra, koji je izdao „Ovo je najstrašni dan u mom životu“, navedeno je da knjiga predstavlja dio dopunskog izbora lektira za šesti razred.

Ipak, datu informaciju nismo uspjeli potvrditi na osnovu zvaničnih izvora. Na veb sajtu Zavoda za udžbenike, gdje su navedene sve lektire za osnovno obrazovanje, knjiga „Ovo je najstrašni dan u mom životu“ se ne pominje. Dakle, nije u pitanju obavezna lektira za osnovce.

Zbog svega navedenog, ovu Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article