Vijest koja je preplavila internet i društvene mreže je da je “Austrijancima dosta Zapada” i da su podnijeli tužbu protiv sankcija Rusiji. Detaljnom pretragom nemoguće je bilo doći do zaključka koji su to Austrijanci. Svakako nije niko od zvaničnika. Na drugoj strani moguće je bilo doći do jedne-iste informacije koju su prenijeli regionalni mediji, a u suštini se radi o dezinformaciji.

Među naslovima izdvajaju se oni sa Nacionalista i Naše borbe koji kažu:

JOŠ JEDAN UDARAC ZA ZAPAD: Austrijanci podneli tužbu protiv sankcija Rusiji

DOSTA IM JE ZAPADA: Austrijanci podnose tužbe protiv sankcija Rusiji

Identičan tekst prenijeli su portali: Politika, Happy, Vesti-online, Sputnik, Naslovi.net, Alo.rs, Dunav.at, Intermagazin, Bigportal.ba, Bijeljinapress. Većina njih poziva se na Tanjug, čiji sajt ima ograničen pristup i do originalnog teksta se ne može doći.

Svi pomenuti tekstovi pozivaju se na austrijskog advokata Georga Cangera, koji je govorio za austrijski medij – oe24. U tom tekstu on govori kako se sankcijama krši međunarodno pravo, te da je upoznat sa tim da je u Evropskom sudu pravde oko 50 tužbi protiv sankcija. Na nekim od portala se navodi da Canger zastupa “više klijenata koji su podnijeli tužbu”, na drugima ne postoji takva tvrdnja.

Kako god, Canger je za oe24 dao svoj stav po pitanju sankcija, što je potpuno legitimno. Međutim, nigdje nije precizno navedeno ko je sve podnio tužbu. Ako je to istina, prema njegovim informacijama, u Evropskom sudu pravde je 50 takvih slučajeva. Sve i da je u pitanju 50 Austrijanaca ovakva formulacije je neprecizna jer se čitaoci navode na zaključak da je Austrija kao država podnijela tužbu, ili makar veliki broj ljudi iz te zemlje, što po trenutno dostupnim informacijama – nije slučaj.

Austrija je do sada izrazila stav da želi ostati neutralna u ratu, jer nije članica NATO-a, ali je ipak slala pomoć Ukrajini. Kao članica Evropske unije, pridružila se sankcijama. Austrijski kancelar, Karl Nehamer, bio je prvi zapadni zvaničnik koji se sastao sa Vladimirom Putinom. Uoči puta u Moskvu poručio je da se “ne radi o prijateljskoj posjeti”.

Sve to jasno govori na kojoj je strani zvanična Austrija u ovom ratu. Mišljenje jednog austrijskog advokata, koji možda zastupa austrijske klijente, svakako ne može biti povod za pomenute naslove. Jedino za šta može poslužiti su: propaganda i spin.

Ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit 7.10.2022.

Portal Dunav.at objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.