Zelenskog kroz “fotošop” smjestili na prajd u Njujorku

2144

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski od početka agresije Rusije na tu državu meta je skoro svakodnevnih napada na društvenim mrežama od strane onih koji podržavaju politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što smo imali priliku da čitamo da Zelenski navodno koristi narkotike, da promoviše nacizam, da je isplanirao masakr u ukrajinskom gradu Buča, sada se tvrdi da se 1999. godine u Njujorku slikao obnažen .

Na Fejsbuku se dijeli fotografija na kojoj je prikazana grupa polu-golih muškaraca na kojoj je navodno i predsjednik Ukrajine.

Godina 1999. Njujork

Ne, ne vara vas vid, ovaj sa afro frizurom je Volodimir Zelenski. TOLIKO!

Međutim, ova tvrdnja nije istinita, već je riječ o digitalno obrađenoj fotografiji, što je moguće utvridit prostom obrnutom pretragom.

Uprkos tvrdnji da je fotografija napravljena 1999. godine, zapravo je snimljena na prajdu u junu 2006. Tačnije, ona pripada fotografu Tomasu Hobsu i uključen je u njegovu kolekciju ‘Gay Pride 2006” što se može naći na Flickr-u.

Istu osobu, na koju je “namontirano” lice Vladimira Zelenskog možete vidjeti u ovom albumu sa prajda.

Prema albumu Tomasa Hobsa, ove fotografije prikazuju grupu učesnika njujorškog prajda  2006. godine, nazvanu „69. pješadijska“.

Kako je jasno je fotografija “fotošopirana”, da Zelenski nije bio na prajdu, što svakako ne bi bilo problematično, da jeste, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.