Marin Le Pen nije najavila izlazak Francuske iz NATO-a ako pobijedi na izborima

2355

Tijesna izborna utakmica u Francuskoj nedavno je dodatno približila predsjedničke kandidate široj javnosti, pa je tako pored aktuelnog predsjednika Emanuela Makrona, svijet dobio priliku da bolje upozna njegovu glavnu protivkandidatkinju, Marin Le Pen.

Liderka krajnje desnice privukla je ogromnu pažnju i na prošlim predsjedničkim izborima, a u međuvremenu su, čini se, njeni stavovi postali još radikalniji zbog čega je privukla simpatije određenih anti-zapadnih struktura.

Jedan od takvih stavova je jasno iskazana namjera Le Pen da približi NATO Rusiji, istovremeno praveći svojevrsnu distancu Francuske od Alijanse.

Tako su pojedini mediji prenijeli njene izjave sa jedne od predizbornih tribina navodeći kako je Marin Le Pen najavila izlazak Francuske iz NATO-a ukoliko ona bude na čelu države.

„Le Pen: Podržavam ideju zbližavanja sa Rusijom, ako pobijedim Francuska izlazi iz NATO-a“, naslov je portala Borba.me

Slično piše i IN4S.net: „Le Pen odlučna: Ako pobijedim, Francuska izlazi iz NATO-a“.

Osim navedenih, istu vijest objavili su i portali VolimPodgoricu, Telegraf, Novosti, Glas-javnosti.

Članak je podijeljen na Fejsbuk profilima portala VolimPodgoricu, kao i Telegrafa.

Tvrdnje pomenutih medija prilično su tendenciozne ako uzmemo u obzir da Le Pen, govoreći u kontekstu veza Francuske i NATO-a, nije izrazila namjeru da njena zemlja napusti članstvo u ovom savezu.

Naime, ona je jasno poručila da se zalaže za bliže odnose NATO-a i Rusije, najavljujući da će Francuska, ukoliko ona bude na vlasti, „ponovo napustiti vojnu komandu Alijanse koju predvodi SAD“.

„Čim se rusko-ukrajinski rat završi i bude riješen mirovnim sporazumom, pozvaću na sprovođenje strateškog približavanja NATO-a i Rusije. Ne bih stavila naše trupe ni pod integrisanu komandu NATO-a ni pod buduću evropsku komandu, rekla je Le Pen i dodala da je odbila „potčinjenost“ Vašingtonu. Ona je takođe ponovo potvrdila svoju namjeru da ponovi potez Francuske iz 1966. godine da napusti integrisanu vojnu komandu NATO-a, dok se i dalje pridržava njenog ključnog člana 5 o međusobnoj zaštiti“, prenio je francuski državni medij France24.

Riječi Le Pen prenio je i Rojters.

„Ona je ponovo potvrdila da će, ako bude izabrana za predsjednicu, izvući Francusku iz integrisane komandne strukture NATO-a predvođene SAD-om, kako bi obnovila francuski suverenitet u pitanjima međunarodne bezbjednosti“, navodi se u članku.

Treba napomenuti  da naslovi relevantnih medija koji su o ovoj temi izvještavali ni približno ne ukazuju na zaključak da će Francuska napustiti NATO.

Sa druge strane, toj metodi pribjegli su ranije pomenuti mediji, koji su kako smo ranije zaključili tendenciozno, i na manipulativan način iz konteksta istrgli izjavu Marin Le Pen kako bi potkrijepili narativ o njenoj navodnoj namjeri da Francuska napusti Alijansu.

Govoreći o planu da se Francuska povuče iz komandne strukture NATO-a, Le Pen je napravila paralelu sa identičnom odlukom nekadašnjeg predsjednika te zemlje Šarla De Gola, koji je 1966. godine povukao francuske vojne strukture iz NATO komande.

Ipak, tadašnji potez Francuske nije se smatrao izlaskom iz Alijanse, o čemu svjedoči objava upravo sa zvaničnog sajta NATO-a.

„Mnogi misle da je francuski predsjednik Šarl de Gol izveo svoju zemlju iz NATO-a 1966. godine kada je zahtijevao da svi vojni štabovi i objekti koji nisu pod francuskom komandom napuste francusku teritoriju do 1967. godine, ali to nije slučaj. Ono što je Francuska uradila je da se povukla iz integrisane vojne komandne strukture NATO-a – tako francusko osoblje više nije bilo raspoređeno u štabove u komandnoj strukturi NATO-a i francuske jedinice nisu stavljene pod komandu NATO-a, ali je Francuska ostala aktivna članica same Alijanse i francusko osoblje je nastavilo da služi u političkom štabu NATO-a u Briselu, kao i u kancelarijama za vezu u drugim vojnim štabovima“, navodi se na sajtu NATO-a.

Analizirajući sve navedene činjenice, kao i nedvosmisleno tumačeći izjave Marin Le Pen dolazimo do zaključka da kandidatkinja za predsjednicu Francuske nije izrazila namjeru da zemlja pod njenim vođstvom napusti NATO savez, već je iznijela plan o nečemu što podrazumijeva sasvim drugačiji pristup.

Zbog toga, tekstove portala Borba, IN4S, VolimPodgoricu, Telegraf, Novosti i Glas-javnosti ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

_____

Edit: 19.4.2022.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 20.7.2022.

Portal Telegraf.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article