Zlonamjerne interpretacije i replika koju niko nikad nije snimio

1928
makron-interpretacije

Izjave poznatih političara su uvijek “vruća roba” na virtuelnom tržištu. Međutim korisnicima društvenih mreža je još zanimljivije, kad su političari “matirani” od neke široj javnosti nepoznate osobe. Tako na Fejsbuku možemo pročitati na stotine izmišljenih, romantizovanih ili pogrešne interpretacije konverzacija, a jedna od najpopularnijih je ona, navodno zabilježena u Africi, između predsjednika Francuske Emanuela Makrona i univerzitetskog profesora čije ime se ne navodi u objavi na profilu Slobodan Radović.

U pomenutom postu stoji da je Makron na univerzitetu u Konakriju u svom obraćanju kazao:

Nakon toga je, kako se navodi dobio odgovor od profesora sa “Ahmedu-ding univerziteta”:

Kako su pogrešne interpretacije krenule?

Tekst o navodnoj izjavi predsjednika Francuske i replici “profesora sa Ahmedu-ding univerziteta” prvi put je objavljen prije pet godina na francuskom jeziku, na portalu Algeriepatriotique. Na engleskom jeziku iste godine članak je objavljen na portalu How Africa, a ta verzija je svoju slavu doživjela na Fejsbuku. Kolege iz Raskrinkavanje.ba, podsjećaju da se u originalnom tekstu  navodi i ime  profesora- Amadou Duono, te da je navodno riječ o profesoru sociologije na Univerzitetu Ahmadou-Dieng u gradu Konakri, u zapadnoafričkoj državi Gvineja.

U članku nije navedeno gdje je i kad nastala Makronova izjava, već samo da je on nešto izjavio, odnosno, da mu je profesor odgovorio.

Kako to obično biva kada su slobodne interpretacije u pitanju, medijska obmana zablistala je u punom sjaju kad je dotakla naše govorno područje. Naime, tada je sugerisano da Makronova izjava i profesorov odgovor potiču sa istog događaja, odnosno da je Makron govorio na univerzitetu na kojem je zaposlen profesor.

To nije tačno, jer višesatno pretraživanje interneta na nekoliko jezika, nije nam obezbijedilo potvrdu da je predsjednik Francuske uopšte posjetio univerzitet u Konakriju.

Makronova izjava o afričkim porodicama sa “sedmoro do osmoro djece”, zbog kojih “nema progresa” bez obzira na milijarde u investicijama, sa druge strane jeste autentična i dio je njegovog odgovora novinaru na G20 samitu u Hamburgu, koji je održan od 7. do 8. jula 2017. Na pitanje novinara iz Obale Slonovače o tome zašto nema “Maršalovog Plana” pomoći za Afriku, kako navodi Vox Makron je rekao sljedeće:

Makronov odgovor traje znatno duže od citirane dvije rečenice i on poručuje:

Iako je Makronovo pojašnjenje bilo kompleksno, na društvenim mrežama je osvanuo izrezani odgovor, odnosno dvije spojene kratke izjave koje su zapalile društvene mreže.

Lako je zaključiti, da su djelovi izjave koji su prezentovani manipulativno odnosno van konteksta, autentični. S druge strane nema nijednog jedinog dokaza da je Makron ikad govorio na Univerzitetu u Konakriju, kako se tvrdi u raznim objavama na društvenim mrežama. 

Pošto Makron nikad nije govorio na univerzitetu u Konakriju, a njegove izjave su zlonamjerno interpretirane ovoj objavi dajemo ocjenu Dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article