„Misteriozna svjetlost na nebu“ je zapravo atmosferski optički fenomen 

155

Neuobičajene pojave na nebu oduvijek su bile povod za plasiranje poluistinitih tvrdnji kojima se, s vremena na vrijeme, ide u krajnost na način što se plasiraju razne teze o vanzemaljskim pojavama, trovanju populacije itd… 

-Devet misterioznih svjetlosnih stupova pojavilo se na noćnom nebu iznad obalnog japanskog grada“, opis je fejsbuk objave (arhivirano ovdje) uz prateću fotografiju. 

U prvi mah zaista djeluje da je riječ o neobičnim pojavama na nebu, međutim detaljnom pretragom fotografija, dolazimo do činjenica koje demistifikuju cijelu situaciju. 

Naime, britanski Metro objavio je članak pod naslovom „Misteriozni svjetlosni stubovi pojavili su se na nebu, ali je izvor veoma prizeman“. 

Ovaj portal donosi priču iz malog japanskog grada gdje je ova pojava uočena. 

„Zraci su se pojavili u pravcu Japanskog mora, a mnogi su nagađali da iza njih stoje vanzemaljci. Ali čudan fenomen ima razumno objašnjenje – i nije ono što možda mislite. Zraci su se pojavili u blizini prometnog ribarskog područja u Japanu, a svjetla su zapravo odraz svjetala ribarskih plovila na moru. Svjetlost se prelama u oblake i vidi se samo jednom u nekoliko godina, prema Masi-sanu. Fenomen se naziva ‘Isaribi Kochu’ ”, navodi se u tekstu

Osim toga, Indianexpress takođe je analizirao fotografije sa svjetlosnim zracima. 

„Na fotografiji snimljenoj u luci Mikuriya u Daisen Townu u Japanu , jarka svjetla su se oštro isticala na tamnim oblacima, nalik sceni ravno iz filma o invaziji vanzemaljaca. Fotografiju je podijelio @Rainmaker1973 na X uz natpis: „Svjetlosni stupovi su atmosferski optički fenomen u kojem se čini da se vertikalni snopovi svjetlosti protežu iznad i/ili ispod izvora svjetlosti. Ponekad se čak pojavljuju kao odvojeni od izvora. Ovi su uočeni iznad Daisena, obalnog grada u Japanu.”  

Ovaj fenomen je poznat kao ‘isaribi kochu’, što znači ‘svjetlosni stupovi koji privlače ribu’. Japan Today je objasnio da se iznenadna sjajna refleksija dešava kada temperature preko noći padnu dovoljno nisko da se kristali leda formiraju u vazduhu iznad brodova.  

“Kada su uslovi taman da proizvedu dovoljno velike kristale, ali bez padavina, svjetlost njihovih čamaca odbija se od kristala i sija dovoljno jako da se vidi s obale”, piše je Japan Today. 

I Newseek se bavio ovom temom, rekavši da je pojava uzrokovana svjetlošću ribarskih čamaca. 

„Ove sedmice se pojavila serija fotografija na kojima se vide misteriozni stubovi koje sijaju preko japanskog horizonta. U slučaju “svjetlosnih stubova” kojima se nagađa o “invaziji vanzemaljaca”, istinu koja stoji iza njih bilo je mnogo lako utvrditi. Fotografije je 11. maja objavio X korisnik maashii_taiyo i privukle su 12,1 milion pregleda. Maashi je za japansku web stranicu Hint-Pot rekao da je fenomen uzrokovan svjetlošću koju emituju ribarski čamci i koja se lomi na nebu, a kaže se da se javlja samo pod određenim vremenskim uslovima svakih nekoliko godina“, piše u članku. 

Razmatrajući sve ove podatke, jasno se da zaključiti da svjetlost nije tek tako nastala na nebu, već je ona uzrokovana na sasvim banalan način, pomoću reflektora na ribarskim čamcima. 

Iz tog razloga, post, koji nije dao vjerodostojno objašnjenje, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article