Surogat majčinstvo se ne uređuje Krivičnim zakonikom Crne Gore

263

Mnoge poznate ličnosti širom svijeta poput glumice Nikol Kidman, njene koleginice Sare Džesike Parker, te Paris Hilton odlučile su se za surogat materinstvo. Posljednja je to učinila srpska pjevačica Marija Šerifović. 

To je pokrenulo brojne komentare na društvenim mrežama, kao i dezinformacije kreirane od strane onih koji se protiv ovakvom vidu zasnivanja porodice. 

“TRGOVINA LJUDIMA! 

Ko u cilju usvojenja kupi, proda ili preda drugo lice koje nije navršilo četrnaest godina, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina. 

Krivično djelo 

Trgovina maloljetnim licima radi usvojenja 

Član 445  

Krivičnog zakonika Crne Gore 

Dakle ove “transakcije” bebama koje vam mediji predstavljaju kao neke divne tople porodične priče su par ekselans krivična djela i to ni manje ni više nego iz gruoe djela TRGOVINE LJUDIMA. Ali poremećeni sistem vrijednosti modernog društva svoje najveće poremećaje slavi kao najveća dostignuća”, piše u jednoj Fejsbuk objavi koja se nadovezuje na medijske objave o Mariji Šerifović. 

Prije svega, Marija Šerifović je državljanka Srbije i nije jasno zašto bi u njenom slučaju važili propisi i zakoni Crne Gore. 

Drugo, član 445 Krivičnog zakonika Crne Gore odnosi se na trgovinu maloljetnim licima radi usvojenja i nema apsolutno nikakve veze sa surogat majčinstvom, jer je usvajanje djece potpuno različita procedura zasnivanja ili proširenja porodice. 

Crnogorsko zakonodavstvo još uvijek ne poznaje mogućnost surogat majke i ono je zabranjeno u našoj zemlji. 

“Zabranjena je primjena postupka MPO ženi koja namjerava da dijete poslije rođenja uz naknadu ili bez naknade preda drugom licu (surogatno/zamjensko materinstvo). 

Zabranjeno je posredovanje u ponudi usluge rađanja djeteta za drugog (surogatno/zamjensko materinstvo), oglašavanje ponude i potrebe za rađanjem djeteta za drugog (surogatno/zamjensko materinstvo). 

Zabranjeno je zaključivanje ugovora ili drugih pravnih poslova o rađanju djeteta za drugog (surogatno/zamjensko materinstvo) i o predaji djeteta rođenog primjenom postupka MPO, uz novčanu naknadu ili bez naknade”, propisano je članom 37. Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.  

Međutim, sve više parova se odlučuje da takvu uslugu plati van naše države, a to je donedavno najčešće bila Ukrajina. 

Tačno je da postoje određeni problemi u ovoj oblasti u slabije razvijenim djelovima svijeta, jer recimo finansijski i socijalno ugrožene žene mogu postati mete regrutovanja za surogat majčinstvo, privučene obećanim sumama novca.  

Evropski parlament je u više izvještaja o ljudskim pravima i demokratiji u svijetu, te politici Evropske unije u toj oblasti, tretirao temu surogatstva

U Izvještaju o borbi protiv trgovine ljudima u vanjskim odnosima EU, Evropski parlament ”osuđuje nezakonitu trgovinu djecom u svrhu toga da ih usvoje roditelji iz Evrope koji plaćaju velike iznose kako bi dobili željenu djecu, što se odnosi i na praksu kupovanja djece koju su rodile surogat-majke u trećim zemljama. 

Međutim, jasno je da je Fejsbuk objava koja je predmet ove analize netačna, jer surogat majčinstvo nije isto što i usvajanje djece i samim tim nije regulisano Krivičnim zakonikom Crne Gore, niti se mora nužno smatrati trgovinom ljudima.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article