Svako ima svoga sveca: Vladari su kanonizovani širom svijeta

1672
srbija-sveci

Portal Nacionalist.rs objavio je tekst sa naslovom “U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU SRBA I SVIH DRUGIH NARODA NA PLANETI?“ koji je podijeljen i na njihovoj Facebook stranici.

U tekstu se tvrdi da su Srbi jedinstveni po tome što su „Srbiju stvorili i njene temelje udarali sveci koji su stvorili zavet sa Bogom“, a kao jedinstveni primjer navodi se srpski Veliki župan Stefan Nemanja, odnosno Sveti Simeon Mirotočivi:

O vladarima kroz istoriju koji su proglašavani za svece postoji mnogo istorijskih podataka, koje je moguće pronaći i najjednostavnijom internet pretragom. Informacije o vladarima raznih nacionalnosti i vjeroispovijesti koje su različite crkve proglašavale svecima je moguće pronaći ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje.

Ako Srbija i jeste čudo božje, kako Nacionalist tvrdi, to sigurno nije zbog Svetog Simeona, jer on nije jedini vladar koji je svetac, a ni Srbi nijesu jedini narod čiji su vladari proglašavani svecima.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article