Svako ima svoga sveca: Vladari su kanonizovani širom svijeta

1953
srbija-sveci

Portal Nacionalist.rs objavio je tekst sa naslovom “U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU SRBA I SVIH DRUGIH NARODA NA PLANETI?“ koji je podijeljen i na njihovoj Facebook stranici.

U tekstu se tvrdi da su Srbi jedinstveni po tome što su „Srbiju stvorili i njene temelje udarali sveci koji su stvorili zavet sa Bogom“, a kao jedinstveni primjer navodi se srpski Veliki župan Stefan Nemanja, odnosno Sveti Simeon Mirotočivi:

„Ne postoji drugi narod čiji su vladari bili sveci Božiji kojima sveto miro toči iz moštiju, zahvaljujući čemu na pr. bezdetni bračni parovi dobijaju decu (loza Svetog Simeona koja raste iz njegovog groba u manastiru Hilandaru) ili postaju čudotvorci nakon smrti, poput Svetog kralja Milutina u Sofiji ili Svetog Stefana Dečanskog u Metohiji.“

O vladarima kroz istoriju koji su proglašavani za svece postoji mnogo istorijskih podataka, koje je moguće pronaći i najjednostavnijom internet pretragom. Informacije o vladarima raznih nacionalnosti i vjeroispovijesti koje su različite crkve proglašavale svecima je moguće pronaći ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje.

Ako Srbija i jeste čudo božje, kako Nacionalist tvrdi, to sigurno nije zbog Svetog Simeona, jer on nije jedini vladar koji je svetac, a ni Srbi nijesu jedini narod čiji su vladari proglašavani svecima.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article