Vardi i LGBT zastava: Korištenje fudbalera za širenje homofobije

1546
vardi-lgbt

Mjesec jun se širom obilježava kao mjesec ponosa. Tokom juna širom svijeta organizuju se parade ponosa u velikom broju evropskih gradova, održavaju se brojni drugi događaju posvećeni LGBT zajednici, ali, u isto vrijeme, na internetu se širi homofobija potpomognuta dezinformacijama.

Za širenje dezinformacija i homofobije ovog puta iskorišten je svejtski poznati fudbaler – napadač Lester sitija, Džejmi Vardi.

Vardi je u fudbalskom svijetu poznat kao harizmatična ličnost i heroj Lestera u sezoni kada je ovaj mali klub osvojio titulu šampiona Engleske. Još jedna stvar po kojoj je Vardi poznat su proslave golova.

Vardi je tip igrača koji na gostovanju Kristal Palasu, čiji je simbol orao, tokom proslave gola podrugljivo imitira tu pticu, dok protiv „vukova“ iz Vulverhemptona zavija kao vuk pred navijačima.

Još jedna poznata Vardijeva proslava iskorištena je za dezinformisanje javnosti.

Na Fejsbuku je podijeljen video na kojem Džejmi Vardi nakon gola postignutog još u junu 2020. polomio korner zastavicu na kojoj su bile dugine boje u znak obilježavanja mjeseca ponosa.

„PE*ERSKE korner zastavice su aktuelne na utakmicama…..‼️ Neki stadioni takođe, neki brendirani proizvodi…. Da li je taj fudbaler šutirao tu zastavicu u zanosu, od uzbuđenja, postigao je gol, ili pak svesno, pitanje je….“, “pita se” autor objave.

Ono što je vrlo lako pronaći i potvrditi je da Vardi svakako nije polomio korner zastavicu „svjesno“.

Nakon što su mnogi postavljali slična pitanja o proslavi gola, Vardi je odlučio da ih ućutka tako što je navijačkoj grupi Lester sitija koja se naziva „Ponos lisica“, a koja je otvoreno LGBT+ poklonio upravo zastavicu koju je polomio tokom proslave uz poruku – nastavite sa dobrim radom, i svojim autogramom, o čemu su izvijestili britanski mediji.

Dakle, Vardijev potez nikako se ne može koristiti za izazivanje homofobije. Tome dodatno svjedoči i činjenica da Lester siti prednjači u podršci LGBT+ osobama (upravo je Džejmi Vardi treći slijeva sa korner zastavicom sa duginim bojama) i da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini koji ima takvu navijačku grupu. Lester siti u svom onlajn šopu redovno u ponudi ima dresove i majice sa obilježjima kluba ali i duginim bojama.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article