Eskobar i manipulisanje njegovim izjavama o DF-u

1492
eskobar-df

Intervju koji je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region, Gabrijel Eskobar dao Glasu Amerike, obišao je veliki broj medija u regionu.

Poruke Eskobara u intervjuu bile su jasne i precizne, a regionalni mediji su u naslove stavljali ono što se tiče zemalja odakle dolaze.

Ipak, bilo je i onih koji su izvrtali riječi američkog funkcionera.

Klikbejt naslov

Tako je portal Borba objavio tekst uz naslov:

“Eskobar: DF nije partner Amerike, jer nije priznao Kosovo”.

U tekstu je prenijet dio Eskobarovog intervjua u kome je on komentarisao tenzije unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori. Govorio je i o tome da li sve partije vladajuće većine podržavaju ključne kriterijume da Crna Gora ostane zapadno orijentisana zemlja, čvrsta članica NATO-a i da će nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Eskobar je objasnio da je za SAD, DF neko ko izaziva podjele, podstiče etničke tenzije, stalno blokira reforme u Parlamentu i time blokira put ka Evropi.

“Takođe je u prošlosti bio veoma protiv NATO-a i nije bio od pomoći svojim izjavama o Kosovu. Tako da ne vjerujem da se to promijenilo i ne smatramo ih odgovarajućim partnerom”, rekao je Eskobar.

Ni u cjelokupnom intervjuu na sajtu Glasa Amerike se ne nalazi eksplicitna tvrdnja, koju je portal Borba naznačio u naslovu.

Eskobar i manipulisanje njegovim izjavama

Eskobar je i u novembru prošle godine u intervjuu za TV Vijesti objasnio da DF za sada nije partner SAD-a, jer je ta politička grupacija više usredsređena na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona.

Ni tada nije kazao da DF nije partner SAD-a zbog toga što nijesu priznali Kosovo.

Nezavisnost Kosova do danas nije priznalo pet država članica EU – Grčka, Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija, koje njeguju partnerske odnose sa SAD. Kosovo ne priznaju ni brojne druge članice UN, među kojima i države sa američkog kontinenta i članice G20 s kojima SAD imaju razvijenu ekonomsku i političku saradnju.

Ovu objavu portal Borba ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Objava dobija i ocjenu klikbejt.Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article