Saga puna dezinformacija: Na Australijan Openu nije zabranjena podrška Đokoviću

1918
antivakseri-korona

Od početka godine u medijima se možda najviše pisalo o tome od koga jeste, a od koga nije stigla podrška Đokoviću, koji je zbog problema sa vizom nakon 11 dana, ipak, deportovan iz Australije. To je sa sobom povuklo bezbroj dezinformacija, jer je priča svakog dana dobijala nove obrte.

Sporni video

Tako se na Fejsbuk stranici „Novosti“ pojavio video, koji su mahom prenosili online mediji iz regiona:

„Procurio šokantan video sa turnira u Australiji! Podijelite video da što više ljudi vidi istinu!“

U videu se vidi neimenovan muškarac, koji govori da se nalazi u sportskoj areni „Rod Lejver“ u kako navodi, „tiranskoj republici Melburn“, gdje mu „nije dozvoljeno da nosi transparent podrške Novaku Đokoviću“. U tom trenutku do njega je došao supervizor iz arene i od njega zatražio da preda transparent ili u suprotnom, da on i žena koja snima cijeli događaj, napuste meč, jer je transparent „neprikladan“.

Na tom snimku, koji je na Fejsbuku pregledan preko 2.500 puta, ne vidi se o kakvom je transparentu riječ.

Tu „vijest“ podijelio je veliki broj portala iz regiona, među kojima su Republika.rs, Esperso.co.rs, Srpska24.me, Happytv.rs, Srbin.info, B92.rs, što prate naslovi:

DA LI STE VI NORMALNI? Australijanci doneli odluku da se zabrane svi transparenti podrške Đokoviću u Melburnu!;

TENISKI SAVEZ STOJI IZA POKUŠAJA ODUZIMANJA TRANSPARENTA O NOVAKU! NEPRIKLADNO JE NAVIJATI ZA ĐOKOVIĆA?!;

Skandal, tenis postao politika: Novak zabranjen u Australiji, transparenti o Đokoviću „neprikladni“.

#Novax Đoković

Pretražujući po internetu, došli smo do transparenta koji sadrži sljedeću poruku:

#Novax Đoković je talac komunističke države Dana Endrusa.

Dan Endrus je premijer savezne države Viktorija, Australija, pa je odmah jasno da je riječ o političkom transparentu, što prema pravilima Australijan Opena, nije dozvoljeno na terenu.

Na njihovom sajtu, u dijelu koji se odnosi na karte, odnosno, uslove prodaje i ulaska na meč, navodi se niz pravila. Pod rednim brojem 18, navodi se sljedeće:

„Zabranjuju se neovlašćene promotivne, komercijalne, političke, vjerske ili uvredljive stavke bilo koje prirode, uključujući odjeću, transparente, znakove, simbole, letke, naljepnice ili flajere“.

Podrška Đokoviću: manipulisanje činjenicama

Tu objavu analizirale su kolege iz Raskrinkavanje.ba, kao i Faktograf.hr, zbog čega su neki od portala napravili ispravku vijesti.

Imajući u vidu da je transparent sadržao političku poruku, nema mjesta tvrdnji da je na Australijan Openu zabranjena podrška Đokoviću. Zbog toga, ovoj objavi dajemo ocjenu „manipulisanje činjenicama“.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 20.4.2023.

Portal Espreso.co.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article