Manipulisanje izjavama doktora Zinjua: Virus jeste izolovan i to više puta

1139

Izlovanje virusa SARS-CoV-2, česta je tema na društvenim mrežama. Od početka pandemije slušamo i čitamo tvrdnje kako virus nije izolovan.

Posljednja u nizu ovakvih tvrdnji vezuje se za kineskog doktora Vua Zunjua.

Tvrdnja da je kineski epidemiolog „priznao da virus nije izlovan“ bazira se na njegovom intervjuu za američke medije, odnosno NBC

Novinarka NBC-a u svom prilogu govori kako je tim Svjetske zdravstvene organizacije stigao u Vuhan, odakle je virus i krenuo, kako bi utvrdil porijeklo virusa.

Ona je Zinjua pitala zašto godinu dana nakon uzimanja uzoraka sa pijace u Vuhanu, označene mjestom porijekla novog koronavirusa, Kina nije podijelila nalaze o tome.

„Još uvijek nije jasno je li vuhanska pijaca izvor virusa, iako stručnjaci vjeruju da je to bila polazna tačka za izbijanje epidemije. Kineski su zvaničnici uzeli uzorke prije više od godinu dana. Zašto podaci nisu podijeljeni?”, pitala je novinarka NBC-a.

Zunju joj je na to odgovorio: „Nisu izolovli virus, u tome je problem”.

Uslijedilo je pitanje šta je s uzorcima živih životinja?.

Epidemiolog iz Kine je rekao: „Ne govori vam ništa ako su imali samo pozitivan test. Ne sumnjam da dolazi od onoga što smo prvobitno mislili”.

Iz konteksta razgovora, kojim se bavio i hrvatski Faktograf, da novinarka i Zunju govore i uzorcima sa pijace za koju se sumna da je bila izvor pandemije, a ne o generalnoj izolaciji virusa.

I sam Zunju je ranije potvrdio da virus jeste izolovan.

Svjetska zdravstvena organizacija je, takođe, odavno potvrdila da virus jeste izolovan.

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) virus je u SAD-u prvi put izolovan 20. januara prošle godine.

Fullfact je ranije objavio da postoje brojni izvještaji da su svjetski timovi širom svijeta izolovali virus.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija