Manipulacija „tri u jedan“: Neistine o mučenju djece u tunelima ispod Bijele kuće

Manipulacije na internetu, društvenim mrežama, efektivnije su ako se uz njih doda fotografija. Ipak, za neke manipulacije, koje su toliko nevjerovatne, jednostavno je nemoguće naći odgovarajuće ilustracije, pa se dezinformatori često koriste starim fotografijama u nadi da ih publika nije ranije vidjela. Teorija o „tunelima ispod Kaptiol Hila“ u Vašingtonu (negdje se plasira i kao …

353

Manipulacije na internetu, društvenim mrežama, efektivnije su ako se uz njih doda fotografija.

Ipak, za neke manipulacije, koje su toliko nevjerovatne, jednostavno je nemoguće naći odgovarajuće ilustracije, pa se dezinformatori često koriste starim fotografijama u nadi da ih publika nije ranije vidjela.

Teorija o „tunelima ispod Kaptiol Hila“ u Vašingtonu (negdje se plasira i kao priča o tunelima ispod Bijele kuće) prisutna je već neko vrijeme na Fejsbuku.

Jedna od objava koja se dijeli u sebi sadrži tri fotografije i opis:„Bela kuća, rekla bih “Luda kuća”, biće do temelja srušena. Od kad je Tramp napustio, bila je noću u mraku i vršena su iskopavanja dvorišta i okoline. Pronađeni su tuneli sa mnogo mrtvih, iskasapljenih i polužive dece. Tuneli su pravljeni još u vremenu DŽ. Buša. Preuzeto od S.M.“.

Prva fotografija prikazuje Kapitol Hil iz vazduha sa iskopinama oko njega.

Ova fotografija nastala je još 2003. godine kada se gradio tunel za otpad ispod Kapitol Hila. U ovom slučaju, dezinformator je očigledno pomiješao Kapitol Hil gdje se nalaze američki Kongres, Senat, Vrhovni sud, i Bijelu kuću, sjedšte predsjednika Amerike.

Sljedeća fotografija prikazuje „zarobljenike“ u narandžastim, zatvorskim odijelima, sa vrećama preko glava, kako koračaju ispred Kapitol Hila.

Zapravo, u pitanju je performans grupe koja se bori za ljudska prava, a koja je u decembru 2012. održala protest kojim se tražilo zatvaranje američkog zatvora Gvantanamo bej.

Na trećoj fotografiji nalazi se podzemni tunel uz opis na engleskom koji glasi:„Teško mi je da pišem ovaj post. Trebalo mi je vremena da dobijem potvrdu o dešavanjima u D.C-u (Vašington). Ali je potvrđeno. Poslate su mu slike tunela i djece u tunelu. Ne mogu da pokažem te fotografije, previše su zastrašujuće. Žao mi je što sam ih pogledao“.

Trećom fotografijom i tvrdnjom koja je prati, bavio se portal za provjeru činjenica Lead stories.

Oni su utvrdili da se ista fotografija koristila za mnoge neutemeljene tvrdnje i na više jezika, počevši još od 2017,  od toga da se u ovim tunelima izvodili satanistički rituali, do toga da su se u njemu zlostavljala djeca.

Isti portal ranije je raskrinkao teoriju zavjere da je američka vojska iz ovakvih tunela spasila 35.000 djece.

S obzirom na to da su se u objavi zloupotrijebile poznate fotografije konstrukcije na Kapitol hilu i performansa boraca za ljudska prava ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Zbog tvrdnji o tunelu u kojem su navodno nađena djeca, koja varira već nekoliko godina, oba objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Lažna vijest,Teorija zavjere

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

23/02/2021

Ocjena:

Lažna vijest, Teorija zavjere