Manipulisanje sa nacionalnošću poginule djece u sukobima u Ukrajini

1327

Da bi izmanipulisali čitaocima, mediji često prenose informaciju na obmanjujući način, a stavljajući akcenat na polutačne ili potpuno netačne tvrdnje i to u samom naslovu.

Tako je portal In4s 12.06. objavio tekst sa naslovom

„Ukrajinci ubili najmanje 147 ruskih mališana u Donbasu“

U tekstu se navodi tačna informacija:

„Najmanje 147 mališana je poginulo, a 392 ranjeno u poslednjih šest godina tokom oružanog konflikta na istoku Ukrajine. Ove podatke iznijela je posmatračka misija UN-a za ljudska prava na svojoj Fejsbuk stranici. „Od 14. aprila 2014. godine do 31. maja 2020. godine poginulo je 98 dječaka i 49 djevojčica, i ranjeno 237 dječaka, 139 djevojčica i 16 djece čiji pol nije ustanovljen. istakli su iz Ujedinjenih nacija“

Tačno je da je misija UN u Ukrajini saopštila podatke koje je portal IN4S naveo u tekstu, ali u objavi te međunarodne organizacije koja je dostupna na  njenoj fejsbuk stranici nigdje se ne pominje  nacionalnost te djece.

Podatak mirovne misije Ujedinjenih nacija (UN) u Ukrajini da je od izbijanja oružanih sukoba u toj državi prije šest godina, koji se vodi između ruskih i ukrajinskih snaga, portal IN4S je iskoristio da plasira netačne tvrdnje da su to ruska djeca koju su ubili Ukrajinci, ali i da prećuti da je ta međunarodna organizacija pozvala obje sukobljene strane da poštuju međunarodne obaveze koje obavezuju na zaštitu djece u oružanim sukobima.

“Pozivamo sve strane u sukobu da se striktno pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu da zaštite djecu u kontekstu oružanog sukoba. Svako dijete ima pravo da bude zaštićeno i zaslužuje mirno detinjstvo” navodi se u objavi misije UN.

Zbog obmanjujućeg naslova, ovaj članak ocjenjujemo kao „dezinformacija“.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

IN4s: Dezinformacija