Jedna od teorija zavjere koja se širi društvenim mrežama i opskurnim portalima je priča o adrenohromu.To je navodno droga slična LSD-u koju koristi svjetska elita za podmađivanje, a koja se dobija iz krvi djece.

U fejsbuk grupi  ”Pobuna protiv novog svjetskog poretka” podijeljena je poruka o tom “serumu besmrtnosti” U poruci pod nazivom „Adrenohrom“ se navodi:

Ovu fejsbuk objavu prati i fotografija na kojoj je ilustrovana  ta supstanca dobijena iz krvi djece.

Slične objave sa uznemirujućim sadržajem  dali su i portali Srbijadanas, Happytv, Borba za istinu, Glas javnosti, Srbininfo, Espreso, Infomediabalkan.

Portal za provjeru činjenica “Fakenewstragač”  bavio se  opskurnim sadržajima o adrenohromu .

Takođe, nije tačna ni činjenica da je on dostupan samo bogatoj eliti.

Ardenohrom se može naručiti i na sajtu njemačke faramceutske kompanije Merck,  I to po cijeni od 117 dolara (25 mg.)  

Ovu objave ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Srbija danas: Teorija zavjere | happy tv: Teorija zavjere | Borba za istinu: Teorija zavjere | Glas javnosti: Teorija zavjere | Espreso: Teorija zavjere,Demantovano | Infomedia Balkan: Teorija zavjere,Demantovano