Manipulisanje tragedijom: Lijek koji je djecu ostavio bez udova ne prodaje se u zemljama trećeg svijeta

2139

Farmacija i velike kompanije koje se bave proizvodnjom lijekova sa punim su pravom pod budnim okom javnosti, ali ipak, često su i meta dezinformacija.

Pored brojnih dezinformacija o vakcinama, često se srijećemo sa dezinformacijama o lijekovima, ili zlonamjerno plasiranim informacijama koje nijesu netačne.

Objava koju je na Fejsbuku podijelilo skoro 450 korisnika, lajkovalo skoro 300 sadrži fotografiju djece bez ruku uz slogan „Verovali su u struku i dobili su decu bez ruku“.

„Ovo su djeca majki koje su kao trudnice koristile Cantergan. Ovaj slučaj je poznat pod nazivom „Cantergan scandal“. Danas se taj „lek“ prodaje pod drugim imenom u zemljama trećeg sveta. Dugo je trebalo ološima da priznaju grešku. Čemu je služio taj „lek“? Trebalo je da spreči i ublaži mučnine koje trudnice imaju. Šta je uradio? Vidite na slici“, navodi se u tekstu koji prati fotografiju.

Pravo ime lijeka je zapravo Contergan, a proizvela ga je njemačka kompanija Grunental. Tačno je da je Contergan, čiji je glavni aktivni sastojak talidomid, izazvao jedan od najvećih medicinskih skandala u istoriji.

Kako piše Gardijan, šest godina je istraživano 5.000 slučajeva u kojima su majke koje su uzimale ovaj lijek protiv mučnine rađale mrtvu ili djecu sa fizičkim defektima.

Ovaj slučaj je, piše Gardijan, završen nepravdom prema 2554 njemačke porodice čija su se djeca rađala bez udova, sa nefunkcionalnim organima, ili sa oštećenjima vida. Nepravda je to što je devet ljudi optuženih u ovom slučaju na kraju oslobođeno, dok su roditelji dobili neke vrste kompenzacija, a odšteta se isplaćuje i danas.

Ipak, talidomid je našao novu funkciju u medicini. Ovog puta ne kod trudnica već kod oboljelih od raka, a odobrila ga je čak i Evropska agencija za lijekove (EMA), a njegov proizvođač je američka kompanija „Thalidomide Celegne“. Ipak, on je namijenjen isključivo bolesnima od raka.

Dakle, lijek koji je izazvao tragediju u mnogim porodicama, ne prodaje se danas u zemljama trećeg svijeta, kako se to tvrdi u objavi već se drugi lijek sa aktivnom susptancom talidomid koristi za liječenje karcinoma.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulsanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama