Snimci iz bolnice ne dokazuju da u Brazilu nema virusa

Širenje obmanjujućih i lažnih sadržaja kojim se pokušava javnosti ukazati da ne postoji koronavurus uprkos nepobitnim dokazima ne jenjava društvenim mrežama. Jedan od tih sadržaja je podijeljen na Fejsbuku kao kratki video snimak na kome  su prikazani zdravstveni radnici koji pjevaju u bolnici u kojoj se nalaze prazni kreveti bez pacijenata. Video prati post sledeće …

1382

Širenje obmanjujućih i lažnih sadržaja kojim se pokušava javnosti ukazati da ne postoji koronavurus uprkos nepobitnim dokazima ne jenjava društvenim mrežama.

Jedan od tih sadržaja je podijeljen na Fejsbuku kao kratki video snimak na kome  su prikazani zdravstveni radnici koji pjevaju u bolnici u kojoj se nalaze prazni kreveti bez pacijenata.

Video prati post sledeće sadržine:“Brazil…Gdje su bolesni? Medicinski radnici u Brazilu odlučili da pokažu istinu. Kako bi zaustavili lažne vijesti na TV-u, prazne krevete u korona bolnici!”

Objava je imala 40.000 pregleda.

Naime, kako je objavio portal G1.globo.com, ovaj video je snimljen u jednom od krila odjeljenja za intenzivnu njegu u brazilskoj  bolnici „Alberto Uruiza Vanderlei“ u  gradu Joa Pesoa ( glavni grad države Paraiba) u periodu od 30. do 31. marta ove godine.

Vlasnik bolnice Unimed Žoao Pesoa pojašnjava da „tim koji se pojavljuje na slikama slavi činjenicu da je, nakon rasta slučajeva COVID-19, došlo do smanjenja broja prisutnih, što je, u tom trenutku, omogućilo da lokacija bude bez pacijenata.“To ne znači da je bolnica ostala prazna. Sasvim suprotno. 30. marta u bolnici je bilo 148 pacijenata od kojih 77 na jedinici intenzivne njege, a 31. marta, 151 je hospitalizovan, od čega 75 na intenzivnoj njezi“ pojašnjava u tekstu G1.globo.com.

Na dan kada je tekst objavljen 28. aprila u bolnici je, kako se navodi, sa svim poboljšanjima bilo hospitalizovano 65 pacijenata od čega 35 na intenzivnoj njezi.

U tekstu je objašnjeno da je do 31. marta kada je video snimljen u Brazilu bilo ukupno 12.753.258 slučajeva i 321.886 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, a  u toku prethodna 24 sata zabilježeno je 89.200 slučajeva i 3.950 smrtnih slučajeva – što je rekord u to vrijeme.„Paraiba je bila među 17 država koje su registrovale porast broja umrlih. Paraiba je zabilježila ukupno 259.173 slučajeva, 1.553 u prethodna 24 sata i ukupno 5.744 smrtnih slučajeva, od čega 73 od prethodnog dana. Zauzetost kreveta za odrasle pacijente na intenzivnoj njezi širom države iznosila je 85%. U gradskom regionu Joa Pesoa bilo je zauzeto 86% kreveta za odrasle“ piše u tekstu.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu utvrdile su, između ostalog, da je video podijeljen desetine hiljada puta na potrugalskom, engleskom, španskom poljskom i rumunskom govornom području.

Prema podacima sa sajta Worldometar u trenutku pisanja ovog teksta u Brazilu ima 1,000,512 trenutno oboljelih od koronavirusa. Od tog broja blagi oblik bolesti ima 992.194 (99,2 odsto), dok ih je u ozbiljnom ili kritičnom stanju 8.318 (0,8 odsto)

Pošto je netačno da u Brazilu nema oboljelih od korone ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

07/05/2021

Ocjena:

Lažna vijest