Maske za pse kao “modni detalj” a ne obaveza

2133

Zaštitne maske koje pomažu sprečavanju širenja zaraznih bolesti, već duži vremenski period dio su naše svakodnevnice. U mnogim državama njihovo nošenje je obavezno, dok se u drugima zasniva na preporuci. To je svakako bilo predmet brojnih polemika, a nije rijetkost da se o njima iznose neistine.

Iako su lažne tvrdnje koje se tiču maski uglavnom bile usmjerene ka teorijama o njihovoj štetnosti po zdravlje, postoje i slučajevi gdje su one iskorišćene u službi dezinformisanja na nesvakidašnji način.

Najbolji primjer za to je nedavni Fejsbuk post u kojem autor tvrdi da će i psi uskoro morati da nose maske.

Ova objava privukla je veliki broj reakcija i komentara, a iza fotografije objavljene na Fejsbuku krije se zanimljiva priča. Naime na njoj se nalaze dva psa, a jedan od njih (desni) je sve osim običan pas.

Riječ je o jazavičaru koji se zove Kruso, a njegov instagram profil ima preko 822 hiljade pratilaca. Gugl pretragom dolazimo i do veb sajta koji je posvećen ovom poznatom psu, a na Tviteru takođe postoji nalog sa njegovim imenom i ima preko 34 hiljade pratilaca.

Upravo je njegov vlasnik osoba koja rukovodi svim nalozima na internetu koji nose naziv njegovog ljubimca.

Listajući Tviter nalog, vjerovatno najpopularnijeg psa na svijetu, dolazimo do fotografije objavljene 20. jula, 2020. godine, a ista je objavljena u prvobitnom fejsbuk postu i autoru je poslužila kao dokaz za tvrdnju da će ubuduće psi morati da nose maske. Opis koji stoji uz fotografiju na Tviteru je sledeći:

Da psi ne bi trebalo da nose maske, napominju i stručnjaci.

Uprkos ogromnoj prodaji maski za pse širom Amerike, tekst portala Insider potvrđuje riječi udruženja američkih veterinara koji jasno poručuju da psi ne treba da nose maske.

Fotografija  psa Krusoa na Tviteru, koja nije toliko aktuelna, a poslužila je samo kao kampanja kojom se apeluje na ljude da nose maske, potvđuje nam da je tvrdnja sa Fejsbuka u kojoj se navodi da će psi morati da nose maske, neistinita. U prilog toj činjenici idu I riječi stručnjaka koji su napomenuli da psi ne treba da nose nikakve maske jer teško da mogu biti prenosnici korona virusa.

Uzimajući u obzir sve ove činjenice, spornu objavu sa Fejsbuka ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama