Opet Gejts: Osnivač Majkrosofta ne “vedri i oblači” pandemijom

1842

Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, pojava je koja godinama ne prestaje da intrigira ljude širom svijeta, o čemu svjedoče izrazito podijeljena mišljenja o njemu.

Iako je jedan od najbogatijih ljudi svijeta i prije pojave novog korona virusa često je bio meta teoretičara zavjere, a u doba pandemije je postao “dežurna vudu lutka” .

Tako je na Fejsbuku okačena fotografija kojom se šalje poruka da Bil Gejts kontroliše pandemiju:

“-Nikada nije završio koledž

-Nije inženjer

-Nije lekar

-Nije epidemiolog

-Nije virolog

-Nije izabran(izglasan)

-Poseduje patente za viruse

-Poseduje kampanje za vakcine

-Posetio Epstajnovo ostrvo nekoliko puta”

“Ima li kome šta nejasno? Ovo gadavče vedri i oblači”, navodi se u objavi.

Tvrdnje da Gejts nije završio koledž, da nije inženjer, ljekar epidemiolog, virolog i nije izabran na funkciju, svakako su tačne. Takođe, tačno je da Gejts preko svoje fondacije učestvuje i finansira kampanje za vakcinaciju.

Ipak, nije tačno da Gejts posjeduje patente za viruse, što smo i ranije raskrinkali. Tvrdnje da je Fondacija Gejts, preko Instituta Pirbright, stekla „patent“ na koronavirus 2018. Godine, demantovao je ovaj institut, koji se bavi istraživanjem virusa, ali ne i ljudskih koronavirusa. Takođe, Rojters je razobličio tvrdnje da je Gejts posjećivao ostrvo Džefrija Epstina više puta.

Mišljenja, doživljaji, nagađanja, i maštanja su jedno – a činjenice nešto sasvim drugo, i one kroz brojeve i statistiku pokazuju koliki je zapravo Gejtsov doprinos čovječanstvu.

Rori Smit, fektčeking portala “First Draft News”, objasnio je za BBC da je tokom pandemije došlo do bujanja teorija zavjere jer su ljudi “psihološki ranjivi”.

Kako ističe, da bi se suočili s aktuelnim problemom, pojedinci pribjegavaju nečemu što se zove kolektivno stvaranje smisla”.

Profesor Džozef Uscinski, politikolog sa Univerziteta u Majamiju i autor knjiga o teorijama zavjere, vjeruje da je to tako jednostavno, te da je epicentar priče Gejtsovo bogatstvo i popularnost.

I dok teoretičari zavjere nedokazanim konstrukcijama, pokušavaju destabilizovati korisnike društvenih mreža, fondacija Bila i Melinde Gejts je od početka pandemije pa do danas, donirala ogromne sume novca za pomoć u suzbijanju koronavirusa. Podsjetimo Bil i Melinda su 2010. godine zajedno s milijarderom Vorenom Bafetom osnovali pokret “The Giving Pledge“, čiji je cilj ohrabrenje svih milijardera, da većinu svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe.

Ovoj objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere