Medicinska sestra nije zaposlena u bolnici niti je razotkrila prevaru

750

Društvenim mrežama se posljednjih dana proširila vijest o skandalu koji potresa Sloveniju, kada je objavljen video na kojem se vidi navodno medicinska sestra bolnice Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani koja kaže da je vakcinacija protiv COVID-19 zapravo podvala. U objavi piše:

Informacija u formi skrinšota je na Facebooku podijeljena više hiljada puta, a među onima koji su je prenijeli je i Faceboook stranica Podgorički vremeplov.

Prije svega, snimak na kom medicinska sestra navodno razotkriva prevaru datira još iz jula, a aktuelizovan je u medijima (link, link, link) i na društvenim mrežama tek sada. Međutim, iz bolnice u Ljubljani su za slovenački portal 24ur ovu informaciju demantovali.

Ona je pozvala građane da se vakcinišu.

Ovo nije prvi put da se tvrdi da su vakcine protiv koronavirusa zapravo placebo. Osnov za kreiranje ovakvih dezinformacija vjerovatno je činjenica da je u toku ispitivanja korišćen placebo lijek. Rojtersovi fektčekeri pišu da su, na primjer, vakcine AstraZeneca i Pfizer BioNTech prošle kroz klinička ispitivanja kako bi se potvrdila njihova bezbjednost, a da je tokom ispitivanja, polovina dobrovoljaca dobila vakcinu, a polovina placebo lijek.

Originalni snimak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.