Njemački doktor nije izvršio samoubistvo zbog vakcinacije protiv kovida

983
britanska-vlada-vakcine

 Samoubistvo njemačkog ljekara Tomasa Džendžesa, načelnika klinike u Kemnicu, izazvalo je prošle sedmice brojne medijske manipulacije. Mnogi su ovu tragediju iskoristili za podupiranje svojih antivakserskih stavova, a jedan od njih je i poznati antivakser i teoretičar zavjere Saša Borojević.

Na svom fejsbuk profilu, Borojević navodi da je njemački ljekar oduzeo sebi život, jer “nije želio da bude dio genocida koji se dešava putem vakcinacije”

“U Nemačkoj, šef klinike u Kemnicu, dr Tomas Džendžes, izvršio je samoubistvo rekavši da više ne želi da bude deo genocida koji se dešava putem vakcina protiv Kovida!!!” navodi Borojević, dijeleći link sa portala stessnews.

Ipak, jedina istina je da je Džendžes izvršio samoubistvo, dok nema nikakvih dokaza o povezanosti tog čina sa kovidom.

Portparoli grada Kemnica i lokalne policije potvrdili su Rojtersu da nijesu pronašli nijednu oproštajnu poruku njemačkog doktora na mjestu samoubistva.

Njemačka agencija dpa navela je da istražuje Džendžesovu smrt.

Portparol je za dpa ​​9. novembra 2021. rekao da policijska uprava nije upoznata ni sa jednom samoubilačkom porukom.

Suprotno tvrdnjama Borojevića, Džendžes je bio jedan od ljekara koji je podržavao vakcinaciju protiv COVID-19, što je demonstrirao i javno  31. avgusta na otvaranju Centra za vakcinaciju na klinici. U saopštenju za štampu Kemnica, citira se Džendžes koji je rekao: „Vakcinacija smanjuje rizik od infekcije i razvoja ozbiljne bolesti od SARS-CoV-2, navedeno je u objavi koja raskrinkava tvrdnje Borojevića i onih koji su vijest podijelili.

Imajući u vidu da su se teoretičari zavjere iskoristili tragediju i samoubistvo ljekara kako bi neosnovano potkrijepili svoje stavove, objavu Borojevića ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.