Vuksanovića ne plaćaju poreski obveznici Hrvatske  

953
vuksanovic-hgi

Provjeravanje činjenica uvijek je činilo osnovu novinarstva, međutim, taj standard se sada često zanemaruje, jer je imperativ trka za publikom, ali i senzacionalizmom.  Nerijetko se zato možemo informisati samo o jednoj strani, odnosno, čitati tvrdnje koje se odnose na pojedine ličnosti, bez njihove izjave i stava. U ovom slučaju, na Adrijana Vuksanovića.

Na portalu Borba objavljena je tvrdnja kako je ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, Adrijan Vuksanović i službenik u Vladi Hrvatske. 

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović član je Savjeta vlade države Hrvatske čime faktički predstavlja državnog službenika izvršne vlasti dvije države, a plaćaju ga poreski obveznici i Crne Gore i Hrvatske. Vuksanović je naime član Savjeta predstavnika hrvatske manjine u evropskim državama, dok je on predstavnik za Crnu Goru. Članovi ovog Savjeta važe za službenike Vlade Hrvatske. 

U tekstu Borbe se navodi i da je Vuksanović predstavnik Vlada dvije države, što, kako se navodi, predstavlja presedan u balkanskoj, ali i svjetskoj politici. 

Kako stoje stvari, pitali smo ministra Vuksanovića, koji je u izjavi za Raskrinkavanje.me objasnio da u tekstu Borbe stoji niz neistina, koje se uvijek mogu lako provjeriti.  

„Nije istina da sam predstavnik Vlade Republike Hrvatske, a još manje da me plaćaju poreski obveznici Hrvatske. Ja sam član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2013. godine, a ne službenik Vlade Republike Hrvatske, kako se to navodi u tekstu. No, ta priča je već viđena. Prije nekoliko godina su pojedinci sličnih sklonosti, na isti način pokušali da problematizuju moje poslaničko mjesto u Skupštini Crne Gore, čime su potvrdili ono što javnost odavno zna – da pripadaju istom krugu ljudi s istim zadatkom“, istakao je ministar 

Dodaje da je na ministarsku funkciju u Vladi Crne Gore stupio 28. aprila ove godine, te da će ASK-u dostaviti imovinski karton u zakonskom roku, do 28. maja.  

„Da sam član Savjeta je javan podatak, nešto što nikada nisam krio. Uvažavajući institucije sistema, svoj imovinski karton ću dostaviti u predviđenom roku, kao i eventualne nedoumice, pa će svakako ASK dati svoje mišljenje. Ali, ono što je važno istaći je da mi je velika čast i priznanje što sam član Savjeta, kao i da ne dobijam nikakvu nadoknadu za članstvo“, dodao je Vuksanović. 

Na sajtu tog Savjeta se navodi da je riječ o savjetodavnom tijelu Vlade Republike Hrvatske koje pruža pomoć Vladi Hrvatske u kreiranju i sprovođenju politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Hrvatske. 

„Članovi Savjeta su predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske i članovi po položaju... Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva“, navodi se na sajtu tog tijela.  

Istu tvrdnju prenio je i portal Pogled.me

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article