Ovo je još jedan primjer teorije zavjere koja se plasira putem medija…

Portal Nacionalist.rs objavio je 20. maja tekst

U tekstu piše da će, po odluci Đukanovića, biti sastavljen spisak nepodobnih medija, na kojem će se naći nemački „Spiegel“, „Zeit online“ i „Neue Zurcher Zeitung“, britanski „The Guardian“, „BBC“ i „Reuters:

„Đukanović je doneo odluku, da njegova kokainska imperija uzvrati udarac slobodnom i nezavisnom novinarstvu, jasno naredivši `nepodobnim novinarima zabraniti rad, bez obzira o kome je reč`“.

Portal Nacionalist, sve i da istinito izvještava o željama crnogorskog predsjednika o zabrani rada novinara, za svoje navode nema nikakve dokaze. Radi se o svjetskim medijima, pa nije jasan ni modalitet na koji bi im se zabranio rad u Crnoj Gori.

U tekstu se, takođe, tvrdi da je Crna Gora već djelimično ili u potpunosti zabranila rad onim televizijama i emisijama koje su negativno izvještavale o odnosu režima prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima.

U Crnoj Gori nije zabranjen rad televizijama koje su na taj način izvještavale, kako tvrdi Nacionalist, već je, prema odluci Savjeta Agencije za elektronske medije reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, ograničeno na tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, čime je zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja. Ti sadržaji su, od ove sedmice, opet u etru.

Objavu Nacionalista ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Nacionalist.rs: Teorija zavjere