Maj u medijima

675

Infodemija je pratila pandemiju koronavirusa i u maju mjesecu.

Iako je u nekoliko krajeva svijeta proglašen kraj epidemije, lažne vijesti i dezinformacije nijesu prestale da se šire.  Dezinformatori su širili manipulativne tvrdnje I o unutrašnjim pitanjima Crne Gore, kao i o razlozima zbog kojih se granice ne otvaraju prema određenim zemljama regiona.

Opasna lažna vijest koja je obilježila prethodni mjesec svakako je bila lažna vijest koja nam je došla sa društvenih mreža. Naime, korisnici Instagrama i Facebooka, među kojima su bili i crnogorski opozicioni političari, širili su lažnu vijest da je u Nikšiću, na protestima koje organizuje SPC, došlo do incidenta u kojem je povrijeđen dječak. Ustanovili smo da je fotografija koju su dijelili stara osam godina i skinuta je sa interneta.

Protesti koji su se događali početkom maja u našoj zemlji bili su povod za brojne dezinformacije. Tako su mediji pisali i o tome kako su se tokom protesta u Beranama bacale i eksplozivne naprave na građane, što nije bilo istinito. Osim toga širili su lažne vijesti o protestima u Pljevljima, u kojima su tvrdili da je policija pretukla ženu koja je bila učesnica protesta.

Kada je u pitanju koronavirus, ponovo smo imali dezinformacije o ljekovima koji će mu potencijalno stati na kraj.  Mediji su pisali da Amerikanci testiraju tajno lijek koji se proizvodi u Srbiji, čitali smo i da konzumenti nikotina ne spadaju u ranjive grupe kada je u pitanju koronavirus, kao i da ležanje na stomaku može spasiti oboljele. Mediji  su pojedine ljekove za koje se rade klinička ispitivanja pripisivali određenim državama, dok jednostavna internet pretraga pokazuje da ni to nije tačno.

Društvenim mrežama širio se i lažni snimak sa protesta u Poljskoj koji su korisnici objavljivali i tvrdili da se radi o protestima protiv vakcinacije. Snimak je nastao prije dvije godine tokom političkih protesta u toj zemlji.  Pisalo se i o tome kako će sastav vakcine koja će nam se ponuditi biti tajna, o sumnjama u njenu štetnost po zdravlje, namjeru i tendenciju plana globalnog genocida.

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za koronavirus iskoriste za mikročipovanje i kontrolu ljudi, pojedini mediji su na inovativan način obradili ovu temu, tvrdeći da je čipovanje građana uslov za ulazak države u Evropsku uniju.

Kada je Crna Gora otvorila svoje granice, regionalni mediji pisali su o tome kako se granice sa susjednom Srbijom ne otvaraju iz političkih a ne epidemioloških razloga. Osim toga pisali su i da je teniseru Novaku Đokoviću zabranjen ulaz u našu zemlju, iz takođe političkih razloga. Širile su se lažne vijesti o aktivnostima crnogorske vojske i policije, kao i da je vojska otpuštala svoje zaposlene koji su srpske nacionalnosti.

Mediji ne prestaju da manipulišu čitaocima. I dok apelujemo na čitaoce da provjeravaju informacije koje im se predstavljaju, pred vama je deveti broj magazina za one koji vjeruju svemu što mediji objave.