Milioni vakcinisanih: Kina jeste počela vakcinaciju i to još u decembru

1610

Većina razvijenih država svijeta odobrila je hitnu upotrebu vakcine protiv COVID-19 i krenula u vakcinaciju stanovništva.

Vakcine se čak, iz tih država, doniraju onim manje razvijenim.

Ipak, iz antivakcinaških krugova manipuliše se i na ovu temu.

„Evo još jednom da rezimiramo! U Kini još nije počela vakcinacija stanovništva, ni u jednom gradu ili provinciji! Da zaključimo: Narodna Republika Kina više voli Srbe nego sopstveni narod. ILI SAM NEŠTO POGREŠNO SPOJILA!“, navodi se u objavi koja je podijeljena više od 700 puta.

Da, nešto je tu pogrešno spojeno.

Kina jeste počela vakcinaciju svog stanovništva još u julu 2020. godine, eksperimentalnom vakcinom.

„Skoro milion ljudi primilo je experimentalnu vakcinu koju je razvila kineska kompanija Sinofarm“, izvijestio je tada AFP.

Ista agencija izvijestila je u decembru da je Kina dala uslovno odobrenje Sinofarmovoj vakcini. To je javila i kinseka agencija Šinhua.

Kina je tako u februaru došla do cifre veće do 40 miliona vakcinisanih građana, a o tome su izvijestili kineski mediji. Takođe, BBC je nedavno objavio da je Kina do sada vakcinisala 2,8 odsto stanovništva.

Svakako, tačan je dio koji se odnosi na doniranje vakcine Srbiji. U januaru je Kina našoj susjednoj zemlji donirala kontigent od milion doza Sinofarmove vakcine.

Činjenice govore da, Kina, ne samo da je počela vakcinaciju, već je vakcinisala više od 40 miliona ljudi, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest