Teoretičari zavjere i dalje tvrde da je korona prehlada

1641

O koronavirusu je u proteklih godinu dana plasirano je mnoštvo kreativnih i maštovitih teorija, ali ipak besmislenih i netačnih. Mnoge su vremenom postale sofisticiranije i uključile su tehnologiju, čipove, svjetske moćnike, ali pojedini korisnici društvenih mreža i dalje dijele sad već zastarele i odavno pobijene teorije zavjere.

Jedan od takvih Facebook korisnika podijelio je video izvjesnog Dejva, koji kaže da je zamoljen da kaže nešto o događajima u vezi sa koronom:

On navodi i da svi u sebi imamo viruse i da je jedini način da se zarazimo stranim virusom da nam ga ubrizgaju:

Svjetska zdravstvena organizacija je u jeku pandemije morala da se bori sa dezinformacijama koje su se odnosile na tvrdnje da je koronavirus obična prehlada. Kako su tada pojasnili, uobičajene prehlade uzrokuju koronavirusi:

Iz SZO su objasnili da simptomi izazvani novim koronavirusom mogu biti slični simptomima prehlade: visoka temperatura, novi neprekidni kašalj i gubitak ili promjena čula mirisa i ukusa kod neke osobe. Međutim, engleski institut javnog zdravlja navodi da 15% ljudi koji razviju simptome COVID-19 imaju značajno težu bolest, uključujući tešku upalu pluća, a 5% ima kritičnu bolest sa komplikacijama opasnim po život.

Stiven Rajli, profesor koji izučava zarazne bolesti na Imperial College u Londonu, objasnio je za Rojters još u maju prošle godine da je virus u osnovi mala kapsula sa RNK u sebi, koja se lijepi  na spoljnu stranu ćelija i uspijeva da se apsorbuje i oslobodi virusnu RNK. Zatim koristi ćelijsku mašineriju da se reprodukuje.

Prema SZO, koronavirus koji uzrokuje COVID-19 prenosi se s čovjeka na čovjeka „malim kapljicama iz nosa ili usta“ koje se izbacuju kašljem, kiajnjem ili govorom, a drugi ih udišu. Kapljice takođe mogu sletjeti na površine, koje ako se dodirnu i nanesu na oči, nos ili usta osobe, takođe mogu izazvati infekciju.

Vakcinama se ljudima ne daje virus. Britanska Vlada je saopštila:

Vakcine protiv koronavirusa koriste novu tehnologiju za ubrizgavanje malog dijela genetskog koda virusa za podsticanje imunološkog odgovora kod pacijenta bez infekcije, za razliku od rasprostranjenih i konvencionalnih vakcina koje koriste cijeli patogen ili fragment.

Zbog neutemeljenih i netačnih tvrdnji o koronavirusu i vakcinama, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest