“Mira neće biti” – kako Informer manipuliše krizom

1270
informer-manipulisanje-cinjenicama

Dok se iščekuje nastavak razgovora između Rusije i NATO, kao i smirivanje tenzija na granici Ukrajine, pojedini portali iz Srbije izvještavaju kako „mira neće biti“. Njihova oštrica uvijek je uperena protiv Alijanse i zapada, što često prate ‘moćne’ fotografije lidera Rusije, Vladimira Putina.

Na portalu „Informer“ objavljen je tekst sa naslovom:

Tekst prati fotografija, gdje je prikazan ruski predsjednik sa podignutim kažiprstom, a šef Alijanse, Jens Stoltenberg spuštenog pogleda. U tekstu se vjerodostojno prenosi dio onoga što je šef Alijanse poručio u sjedištu NATO-a 26. januara na konferenciji za medije. 

On je tom prilikom kazao kako je NATO poslao pisani prijedlog Rusiji, što je učinjeno paralelno sa SAD. U tom dokumentu istaknute su tri glavne oblasti, u kojima se, kako je kazao Stoltenberg na konferenciji, vidi prostor za napredak.

Imajući u vidu da je Stoltenberg u samom uvodnom dijelu pozvao Rusiju na smirivanje tenzija, što se, kako kaže, može riješiti kroz dijalog i diplomatiju, jasno je da nema mjesta kontataciji da “NATO i Amerika žele da ugroze Rusiju”. Tri zahtjeva, koje smo izdovojili, takođe, ne govore da “mira neće biti”.

Zbog svega toga, ovoj objavi dajemo ocjenu “manipulisanje činjenicama” i “klikbejt”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article