“Mira neće biti” – kako Informer manipuliše krizom

1562
informer-manipulisanje-cinjenicama

Dok se iščekuje nastavak razgovora između Rusije i NATO, kao i smirivanje tenzija na granici Ukrajine, pojedini portali iz Srbije izvještavaju kako „mira neće biti“. Njihova oštrica uvijek je uperena protiv Alijanse i zapada, što često prate ‘moćne’ fotografije lidera Rusije, Vladimira Putina.

Na portalu „Informer“ objavljen je tekst sa naslovom:

NATO I AMERIKA OPET ŽELE DA UGROZE RUSIJU! Predata tri nova zahteva koja govore – MIRA NEĆE BITI, Stoltenberg: DALI SMO SVOJE PREDLOGE… NISMO NAIVNI!

Tekst prati fotografija, gdje je prikazan ruski predsjednik sa podignutim kažiprstom, a šef Alijanse, Jens Stoltenberg spuštenog pogleda. U tekstu se vjerodostojno prenosi dio onoga što je šef Alijanse poručio u sjedištu NATO-a 26. januara na konferenciji za medije. 

On je tom prilikom kazao kako je NATO poslao pisani prijedlog Rusiji, što je učinjeno paralelno sa SAD. U tom dokumentu istaknute su tri glavne oblasti, u kojima se, kako je kazao Stoltenberg na konferenciji, vidi prostor za napredak.

  1. Prvo, NATO-Rusija odnosi. Rusija je prekinula diplomatske odnose sa NATO-om, što otežava naš dijalog. Dakle, trebalo bi da ponovo uspostavimo naše kancelarije u Moskvi i Briselu.
  2. Drugo, evropska bezbjednost, uključujući situaciju u i okolo Ukrajine. Spremni smo da saslušamo zabrinutost Rusije i da se upustimo u pravi razgovor o tome kako da podržimo i ojačamo osnovne principe evropske bezbjednosti koje smo svi potpisali, počevši od Završnog akta iz Helsinkija. Ovo uključuje pravo svake nacije da izabere sopstvene bezbjednosne aranžmane. Rusija bi trebalo da se uzdrži od prinude sile, agresivne retorike i zlonamjernih aktivnosti usmjerenih protiv saveznika i drugih nacija. Rusija, takođe, treba da povuče snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, gdje su raspoređene bez saglasnosti tih zemalja.
  3. Treće, smanjenje rizika, transparentnost i kontrola naoružanja. Istorija je pokazala da rad na ovim pitanjima može pružiti pravu sigurnost za sve. Dakle, potrebne su nam praktične mjere koje će napraviti stvarnu razliku. Kao prvi korak, predlažemo zajedničke brifinge o vežbama i nuklearnoj politici u Savetu NATO-Rusija.

Imajući u vidu da je Stoltenberg u samom uvodnom dijelu pozvao Rusiju na smirivanje tenzija, što se, kako kaže, može riješiti kroz dijalog i diplomatiju, jasno je da nema mjesta kontataciji da “NATO i Amerika žele da ugroze Rusiju”. Tri zahtjeva, koje smo izdovojili, takođe, ne govore da “mira neće biti”.

Zbog svega toga, ovoj objavi dajemo ocjenu “manipulisanje činjenicama” i “klikbejt”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article