Mlijeko nilskog konja nije roze boje, a na fotografijama je napitak od jagode

3119

Nisu sve dezinformacije iste. Pojedine, sa kojima se srećemo na društvenim mrežama, korisnicima se plasiraju kao teme za razbibrigu i nemaju za cilj ubjeđivanje građana u teorije zavjere.

Na Facebooku je ponovo aktuelna informacija koja se odavno plasira kao zanimljivost iz svijeta prirode i glasi –

mlijeko nilskog konja je roze boje.

Objava je praćena fotogorafijom na kojoj se navodno vidi nekoliko boca sa ružičastim mlijekom nilskog konja.

Ovakva tvrdnja već dugo kao zanimljivost cirkuliše medijima u okviru rubrika „vjerovali ili ne“, a kredibilnom se smatra otkako je to još 2013. godine objavljeno na Facebook stranici National Geographic. Prva.rs, B92, Telegraf, Kerefeke, Uspešna žena su neki od portala koji su ovu informaciju objavili, pojedini i sa fotografijom koja to navodno ilustruje.

Nilski konj, međutim, ne proizvodi roze mlijeko, a ovakva tvrdnja nastala je kao rezultat kombinovanja dvije činjenice koje nijesu povezane međusobno – nilski konji luče hiposudoričnu kisjelinu koja ima crvenkastu pigmentaciju, a kada se bijela (boja mlijeka) i crvena (boja hiposudorične kisjeline) kombinuju, smjesa koja nastane je roze boje.

Biolog David Wynick još 2012. godine je naveo da nema dokaza koji ukazuju na to da nilski konji u svoje mlijeko luče ovu kisjelinu:

„Mislim da se radi o internet legendi koja se često ponavlja, ali nema dokaza za ovo. Tačno je da nilski konji u svoj znoj izlučuju crveni pigment koji djeluje kao prirodni losion za sunčanje, ali nigdje ne mogu pronaći dokaze da se on izlučuje u majčino mlijeko, čime ono postoje ružičasto. Dodatno, pošto je pigment kisjeo, pretpostavljam da se ne bi dobro kombinovao sa mlijekom.“

U tekstu Snopesa se pojašnjava da nilski konji za svoje mladunce proizvode mlijeko koje je bijele ili bež boje, kao i kod drugih sisara. Iako je tačno da spoljašnjost nilskog konja ponekad može izgledati ružičasto zbog lučenja hiposudorične kisjeline, ovaj fenomen ne proizvodi ružičasto mlijeko.

Nilski konji nemaju stvarne znojne žlezde, ali imaju žlijezde sluzi, koje ispuštaju masni sekret koji se često naziva „znoj krvi“.

Uprkos svom imenu, ovaj sekret nije ni krv ni znoj, već mješavina hiposudorične i norhiposudorične kisjeline. U kombinaciji, ove dvije kisjeline igraju važnu ulogu u zdravlju nilskog konja. Oni ne služe samo kao prirodna krema za sunčanje i hidratantna krema za osjetljivu kožu nilskog konja, već imaju i antibiotska svojstva za zaštitu ovih životinja od štetnih bakterija kada su u vodi. Ovaj sekret je, poput ljudskog znoja, bezbojan, ali na suncu postaje jarko narandžasto-crven, tako da liči na krv. Nekoliko sati kasnije gubi svoj sjaj sličan krvi i prelazi u smeđu boju.

Objave kojima se već godinama tvrdi da nilski konji proizvode ružičasto mlijeko praćene su istom fotografijom koja navodno prikazuje ovaj proizvod. Međutim, na fotografiji nijesu boce rozog mlijeka nilskog konja, već se radi o napitku od jagoda, pod nazivom „Strawberry Unmilkshake“. Fotografija je prvobitno objavljena 2010. godine na sajtu Veggie Wedgie.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija | Prva: Dezinformacija | B92: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Karefeke: Dezinformacija | Uspešna žena: Dezinformacija

In this article