I u maskama vide “morgelone”: Crne niti su tkanina, a ne parazit

1855

Iako su dezinformatori dominantno šire neistine o vakcinama, na društvenim mrežama se i dalje plasira veliki broj netačnih tvrdnji o maskama.

Ovoga puta, Fejsbukom se  šire informacije da se u hiruškim maskama nalaze “morgeloni”.

Međutim ovo nema nijedno ozbiljno utemeljenje.

U prilog tome govore i naučna saznanja da je  Morgelonova bolest, u stvari  neobjašnjiva dermopatija, odnosno oboljenje kože, a čije postojanje još uvijek nije u potpunosti dokazano, što je objašnjeno i čuvenog američkog medicinskog centra Mejo klinika

Bolesnici se žale da im ispod kože gmižu crvi ili bube i tvrde da im iz rana na koži izlaze neka vlakna, ali rezultati dosadašnjih istraživanja ove pojave su, kako navode iz Mejo klinike, različiti u većini slučajeva.

Docent biologije na Univerzitetu u Bostonu, Džefri Marlou, za AFP je reprodukovao  eksperiment iz videa oji se dijeli.

 Na jednoj potpuno novoj maski je našao samo “niti”.

Portparol njemačkog prizvođača maski, „D/Maske“, Kristijan Šarlah objasnio je da maske sa vrlo dobrim filtrirajućim svojstvima protiv virusa imaju posebno dobar elektrostatički naboj što im omogućava da privuku i zarobe čak i male viruse na tkanini. Dodao je da se nečistoće poput vlakana mogu zalijepiti na maske tokom pakovanja, posebno zato što su “maske elektrostatički naelektrisane”.

Naša platforma je ranije raskrinkala i tvrdnje da se PCR testiranjem, u ljudski mozak ubrizgavaju morgeloni. Tada je pojašnjeno i da je Rojters objavio da se prisustvo nanočestica ne može direktno vidjeti golim okom.

Vodeći se tvrdnjama stručnjaka, koji poručuju da je Morgelonova bolest nedokazano stanje, te da su sva svojstva vlakana uzrokovana bolešću teoretska, ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article