I u maskama vide “morgelone”: Crne niti su tkanina, a ne parazit

2001

Iako su dezinformatori dominantno šire neistine o vakcinama, na društvenim mrežama se i dalje plasira veliki broj netačnih tvrdnji o maskama.

Ovoga puta, Fejsbukom se  šire informacije da se u hiruškim maskama nalaze “morgeloni”.

„Upravo mi je drugarica poslala video, ja nisam smela da testiram. Na žalost istina je i svi smo nosili maske i radili testove na kojima se takođe nalaze ovi paraziti ili šta je već ovo. Neka nam Bog pomogne! Džabe fb selektuje svaki video ovog tipa kao lažnu vest kad je test tako lako uraditi. Fuuuj“, u tekstu koji prati video u kojem se unutar maske vide crne niti, za koje se tvrdi da su morgeloni.

Međutim ovo nema nijedno ozbiljno utemeljenje.

U prilog tome govore i naučna saznanja da je  Morgelonova bolest, u stvari  neobjašnjiva dermopatija, odnosno oboljenje kože, a čije postojanje još uvijek nije u potpunosti dokazano, što je objašnjeno i čuvenog američkog medicinskog centra Mejo klinika

Bolesnici se žale da im ispod kože gmižu crvi ili bube i tvrde da im iz rana na koži izlaze neka vlakna, ali rezultati dosadašnjih istraživanja ove pojave su, kako navode iz Mejo klinike, različiti u većini slučajeva.

Upitana o crnim nitima u maskama, Jana Nebesarova, docent u laboratoriji za elektronske mikroskopije u Biološkom centru Češke akademije nauka, kazala je za AFP da se najverovatnije radi o komadima tkanine – bilo od odeće koju nosi osoba koja eksperimentiše ili od zastora ili tepiha u sobi.

„Vazduh je prepun ovih fragmenata tkanine koji slobodno lebde zajedno sa polenom, plijesni, djelovima mrtvih ćelija naše kože, mikroskopskim komadićima zemlje itd“, rekla je ona.

Docent biologije na Univerzitetu u Bostonu, Džefri Marlou, za AFP je reprodukovao  eksperiment iz videa oji se dijeli.

 Na jednoj potpuno novoj maski je našao samo “niti”.

“Kada sam izvadio novu masku iz pakovanja i pogledao je pod Nikonovim mikroskopom sa povećanjem 80 puta, vidio sam mrežu bistrih i prozirnih niti. Otprilike jednom ili dva puta na svaki kvadratni centimetar, bilo je tamnijih niti koje su bile kratke i često uvijene. Tokom desetak minuta mog posmatranja u laboratoriji, nijedno vlakno na masci se nije pomjerilo“, rekao je Marlou.

Portparol njemačkog prizvođača maski, „D/Maske“, Kristijan Šarlah objasnio je da maske sa vrlo dobrim filtrirajućim svojstvima protiv virusa imaju posebno dobar elektrostatički naboj što im omogućava da privuku i zarobe čak i male viruse na tkanini. Dodao je da se nečistoće poput vlakana mogu zalijepiti na maske tokom pakovanja, posebno zato što su “maske elektrostatički naelektrisane”.

Naša platforma je ranije raskrinkala i tvrdnje da se PCR testiranjem, u ljudski mozak ubrizgavaju morgeloni. Tada je pojašnjeno i da je Rojters objavio da se prisustvo nanočestica ne može direktno vidjeti golim okom.

Vodeći se tvrdnjama stručnjaka, koji poručuju da je Morgelonova bolest nedokazano stanje, te da su sva svojstva vlakana uzrokovana bolešću teoretska, ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article