Montirano “proročanstvo”: Malo Simpsonovi, malo American Dad 

689

Koliko ste samo puta u kafanskim razgovorima čuli da su popularni “Simpsonovi” predvidjeli sve krupnije promjene u društvu, te upozorili na manipulacije moćnika koji kontrolištu sve na ovoj planeti, pa čak i vremenske prilike? 

Upravo je mitologizacija isječaka iz kultne animirane serije dovela do toga da je svaki zanimljiviji citat koji je emitovan, moguće dovesti u vezu sa nekim aktuelnim događajem.  

A dezinformatori ko dezinformatori, ne propuštaju prilike…  

Nakon oluja i nevremena koje je pogodilo region, odnijelo živote i pričinilo ogromnu materijalnu štetu, na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je podijeljen više od 600 puta, a koji se sastoji od kadrova iz Simpsonovih i djelova animirane serije American Dad.  

Ono što je opštepoznato je da je American Dad djelo poznatog komičara Seta Mekfarlana i da prati život agenta CIA-e Stena Smita koji često zloupotrebljava resurse agencije za koju radi kako bi udovoljio sebi i svojoj sujeti. Takođe, ono što je poznato i što razdvaja crtać od stvarnosti je da Sten Smit dom dijeli sa vanzemaljcem Rodžerom. 

Video material između ostalog prikazuje “CIA-in Centar za kontrolu vremena” u kom se uključuju kemtrejlsi, kao i agenta CIA-e, koji priznaje da je  koristeći sisteme službe, napravio veliku oluju. Nakon četrdeset devete sekunde videa, prikazuju se stvarni snimci oluja i požara, s insinuacijama ali i tvrdnjama da nije riječ o prirodnoj pojavi.  

Spornom objavom bavile su se i kolege iz Raskrinkavanje.ba, koje su došle do zaključka da uvodni kadrovi dolaze iz epizode Simpsona “Mr. Spritz Goes to Washington”, tj. 14. epizode 14. sezone, emitovane  9.3.2003. U ovoj epizodi, nakon promjene rasporeda letova, avioni saobraćaju blizu kuće Simpsonovih, proizvode buku i “drmaju” njihovu kuću. Zbog toga, porodica nagovara klovna da se kandiduje za američki Kongres, kako bi pomogao da se donese zakon o preusmjerenju vazdušnog saobraćaja, što on na kraju i čini. Međutim u ovoj epizodi se ne spominje nikakva kontrola vremena. 

Takođe, kadrovi iz serije “American Dad” koji su dio snimka koji je doveo u zabludu korisnike društvenih mreža u regionu, preuzeti su iz 9. epizode 11. sezone, prikazane 21.3.2016. godine  

Uzimajući u obzir sve činjenice i montirane kadrove kojima se željelo glorifikovati “proročanstvo Simpsonovih”, te dokazati da postoje i oni koji  kontrolišu vrijeme, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article