Kao po pravilu, svake godine prije početka ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori mogli smo slušati razne dezinformacije: od toga da ajkule haraju našim primorjem, do toga da voda nije zdrava za kupanje itd. Ove godine, međutim, bili smo lišeni takvih informacija. Sve do prije nekoliko dana, kada su regionalni mediji ponovo vidjeli ajkule. Ovog puta kod Herceg Novog.  

Mahom bosanskohercegovački portali prenijeli su vijest: (1, 2, 3, 4, 5) 

Herceg Novi: Ajkula plivala uz samu obalu, turisti zanijemili od straha 

Kako je malo vjerovatno da je baš ajkula iznenadila kupače, brzo se oglasila opština Herceg Novi i demantovala te navode. Njihove navode prenijeli su, takođe, regionalni mediji:  

“Naime, radi se o jednom od mnogih snimaka koji su nastali 21. juna ove godine, kada je u akvatorijum naše marine došao rijedak gost. Radi se o ribi zvanoj Lampuga, koja je pelagijska riba – naveli su iz Opštine Herceg Novi.  

Iako je riječ o ribi koja živi u cijelom Jadranu, u pitanju je veoma rijetka riba.  

– Ima izduženo tijelo spljošteno na bokovima i prekriveno sitnim ljuskama. Ona je izuzetan plivač i po prirodi grabljivica, ali apsolutno bezopasna po ljude. Hrani se isključivo sitnom plavom ribom koja pliva po površini što se može vidjeti na svim snimcima koji su tada nastali – prije mjesec i po dana – navode zvaničnici.  

Kako ističu, na opštu radost svih prisutnih turista i mještana, ovaj primjerak Lampuge se u zalivu zadržao oko pola sata.  

– Sve vrijeme je plivala po površini loveći sitniju ribu. Njeno prisustvo prijavljeno je Institutu za biologiju mora, koji prati kretanje i migracije svih rijetkih vrsta koje posjete naš prelijepi zaliv…” 

Zbog pogrešnih navoda – da je u pitanju ajkula, a ne Lampuga, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article