Ne stišavaju se teorije o vakcinama i navodnim tegobama koje one izazivaju kod ljudi. Sada su u fokusu mladi, a teoretičari zavjere pokušavaju da naprave paralelu između koronavirusa, odnosno vakcinacije i moždanog udara.  

Na Fejsbuku je popularan post u kojem se aludira na to da je porast broja moždanih udara kod mladih povezan sa vakcinacijom. U pitanju je printskrin teksta sa portala N1, koji nosi naslov: “Direktorica bolnice “Sveti Sava”: Sve više mladih dobija moždani udar”, a koji prati opis u kojem se kaže:

Koliko će još dugo moći da kriju zločin protiv čovečnosti koji su napravili u 2020 god i 2021 god!?

Korisnici u komentarima, između ostalog, pominju da su vakcinacija i zaprašivanje iz vazduha “ubitačna kombinacija”. 

N1 je prenio intervju RTS-a sa direktoricom Specijalne bolnice “Sveti Sava”, Marjanom Vukićević, koja kaže da sve više mladih dobija moždani udar, te da je u pitanju niz uzroka: 

„Jedna grupa ima bolesti koje su do sada bile karakteristične za stariju populaciju, a kako se vremena menjaju i život je brži i stresniji, hipertenzija je neretka i kod osoba sa 20 godina, obično mlade osobe ne leče te pridružene bolesti, ne leče šećernu bolest koja je u početnoj fazi, ne leče visok krvni pritisak, tako da za njih kažemo da oni imaju faktore rizika starije populacije, a toga nisu svesni, ili imaju ih, a ne leče.”

Porast broja moždanih udara kod mladih primijećen je i prije epidemije koronavirusa. U prilog tome govori i studija iz 2017. Govore i članci zdravstevnih institucija. 

Na sajtu CDC-ja stoji

“Eksperti smatraju da mladi ljudi sve više dobijaju moždani udar zbog gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.”

Doktor Mohamed Teleb iz medicinskog centra u Mesi, Arizona kaže

“Bihevijoralni faktori rizika kao što su nedostatak fizičke aktivnosti, prevelik unos alkohola i pušenje su takođe faktori koji doprinose.” 

Iz intervjua sa doktoricom Vukićević, kao i iz drugih relevantnih izvora, jasno je da se porast broja moždanih udara kod mladih ne dovodi u vezu sa vakcinacijom. Zbog toga ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article