Koliko vjerujete u ono što pročitate na internetu? Šta ako vam kažemo da je jedna krovna zdravstvena  institucija donijela regulativu kojom se ukidaju osnovna ljudska prava i slobode? 
 
Vjerovali ili ne, to je upravo tvrdnja koja se posljednjih dana (ovdje, ovdje…) širi društvenim mrežama.

 “Ne mogu riječima dovoljno da naglasim koliko je ovo važno! SZO je promenila svoju regulativu koja pravno obavezuje sve države! Vaša država je potpisala ovo bez ikakve saglasnosti. SZO je promenio regulativu gde piše da se ljudsko dostojanstvo ne mora poštovati!!! Kao i ljudska prava i osnovne slobode da se isto tako ne moraju poštovati!!! I ovo je sada nešto što su sačinili napismeno! Oni to više ni ne kriju da žele da nas sve liše ljudskih prava! A to je nešto što je pravno obavezujuće. Ovo će se primenjivati u celom svetu ne samo Australiji u SAD-u”, navodi se u video snimku koji je podijeljen na Facebooku.  

Tvrdnje iznijete u ovoj objavi oslanjaju se na dokument koji je takođe prikazan na snimku a koji navodno dokazuje da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) promijenila svoju regulativu, te da se ograničavaju ljudsko dostojanstvo, ljudska prava i sl…. 

Da je u pitanju besmislica govori nam to što nijedan akt nije napisan na način da sadrži tvrdnju koja će se eliminisati ili staviti u odričan oblik na način da jednostavno bude prekrižena kao što je prikazano u ovoj objavi što bi trebalo da bude dokaz za iznijete tvrdnje. 

To potvrđuju i zvanična dokumenta SZO koja sadrže član koji se odnosi na obavezno poštovanje ljudskog dostojanstva, prava i osnovnih ljudskih sloboda (primjer, str: 10).  
Na sajtu SZO se navodi da su ljudska prava univerzalna i neotuđiva. 

“Važe podjednako, za sve ljude, svuda, bez izuzetaka. Standardi ljudskih prava – na hranu, zdravlje, obrazovanje, da ne budu izloženi mučenju, nehumanom ili ponižavajućem postupanju – takođe su međusobno povezani. Poboljšanje jednog prava olakšava unapređenje ostalih. Takođe, lišavanje jednog prava negativno utiče na ostala”, navodi SZO u okviru odjeljka “ljudska prava”

Takođe, na snimku se čuje i tvrdnja da je pomenutu regulativu “potpisala i vaša država bez ikakve saglasnosti” . 

Za ove navode ne postoje nikakvi dokazi koji bi uključivali zvanične informacije dobijene od SZO, ostalih zdravstvenih institucija ili pojedinačno država, zvaničnika i sl… Dodatno, o ovome nije izvijestila ni jedna svjetska ili regionalna agencija, niti medij.  

Zbog pogrešne interpretacije dokumenta u prilogu koji je prikazan kao dokaz za netačne tvrdnje sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.  
 
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 
 
Dodatno, zbog tvrdnje da SZO ima za cilj da “nas sve liši ljudskih prava” ovaj sadržaj dobija i ocjenu teorija zavjere. 
 
Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article