Ovog puta je na udaru jedan od najznačajnihih antifašističkih simbola, Stjepan Filipović.

Portal IN4S je 23.05. objavio tekst  bez navođenja autora pod naslovom

“EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA: Valjevski partizani sprovode na strijeljanje sumnjive seljake 1941.”

uz napomenu da je izvor za tekst fejsbuk profil Saše Adamovića.  

U tekstu se kaže:

“Jedna od retkih sačuvanih fotografija, koja prikazuje valjevske partizane koji sprovode na streljanje sumnjive seljake, avgusta 1941. godine.”

Autor teksta koji se poziva na fotografiju objavljenu u knjizi “Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Rada Jokića” dalje kaže:

“Među egzekutorima se nalazi i Stjepan (Stevo) Filipović, potonji narodni heroj i simbol otpora valjevskih partizana. Ova fotografija je jedan od argumenata koliko je građanski rat u Srbiji 1941-45. bio složena pojava i koliko se nipošto ne sme posmatrati crno-belo, uz jednostavnu podelu na dobre i loše, heroje i izdajnike”

U knjizi iz 2015. godine, “Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Rada Jokića” autora mr Branka Matića, na koju se autor teksta poziva, na strani 101, pod rednim brojem 82 zaista postoji fotografija koju je objavio IN4S.

Takođe,  autor knjige na strani 100 kaže da, na toj fotografiji, druga osoba s desna jeste Stjepan Filipović.

Međutim portal IN4S nas uskraćuje za jednu veoma važnu informaciju – tekst u  potpisu objavljene fotografije:

“Odvođenje na streljanje nemačkih špijuna avgust 1941, okolina Valjevske Kamenice”

Dakle, Filipović i ostali partizani ne sprovode “sumnjive seljake” već fašističke, tj. njemačke špijune. 

Ovaj tekst je još jedan primjer pokušaja istorijskog revizionizma, odnosno falsifikovanja činjenica o borbi protiv fašizma i ulozi NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Ovdje je meta jedan od simbola te borbe Stjepan Filipović, poznat po svom herojskom držanju prije vješanja od strane fašista maja 1942. godine u Valjevu. On je takođe, simbol i jedinstva naroda Jugoslavije u toj borbi budući da se kao Hrvat borio i poginuo u Srbiji.

Iako autor tekst smatra da je ovaj rat “složena pojava koji ne smemo posmatrati crno-belo” fotografija Stjepana Filipovića ispred vješala je našla svoje mjesto u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku i predstavlja globalni simbol otpora fašizmu.

Budući da je ova fotografija objavljena najkasnije prije pet godina, pa ne može biti “ekskluzivna” niti da se tu radi o “sumnjivim seljacima” nego njemačkim špijunima ovaj tekst ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja.

IN4s: Dezinformacija