Nedjeljni komentar: Pregled sedmice 25.05.-31.05.

1025

Koronavirus se u prethodnoj sedmici vratio u centar medijske pažnje, iako je sama Crne Gora „corona free“.

Crnogorske vlasti su početkom prošle sedmice saopštile da će se od 1. juna otvoriti granice za države koje bilježe manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Na toj listi je u startu bilo devet država, da bi već do kraja sedmice ona narasla na 25 država koje ispunjavaju zadati epidemiološki kriterijum. Međutim, na listi i dalje nema Srbije, koja je na kraju prošle sedmice imala 65 oboljelih na 100.000 stanovnika, znatno više od ostatka regiona.

To je naravno poslužilo da se u prošloj sedmici objavi mnoštvo tekstova u kojima su regionalni mediji ovu odluku predstavili kao političku, fašističku i usmjerenu protiv Srba, i ne kao otvaranje granica prema prvih nekoliko država već isključivo kao zatvaranje granica sa Srbijom iako su one već zatvorene pandemijom. Dio tabloida i desničarskih medija je otišao i korak dalje i obavijestio nas da je zapravo granica zatvorena da bi se Novaku Đokoviću onemogućio ulazak u Crnu Goru zbog njegove podrške litijama. Nekoliko dana prije ovoga, u istim medijima čitali smo o navodnom otpuštanju vojnika srpske nacionalnosti iz Vojske Crne Gore, uz dramatične opise „razoružavanja Srba i naoružavanja Bošnjaka i Albanaca“.

I dok većina analitičara prepoznaje motive za trenutna prepucavanja između Crne Gore i Srbije u kampanjama za predstojeće izbore u obje države, oni u Crnoj Gori proizvode napetost koja dalje uznemirava građane i redikalizuje društvo.

U medijima se nastavlja i propagandna trka za „vlasništvo“ nad lijekom za COVID-19, pa je prethodnih dana ta titula dodiejljena „ruskom“, a zapravo japanskom, lijeku favipiravir.

Antivakseri nastavljaju da mantraju o opasnostima vakcine, iznoseći lažne tvrdnje da je sastav vakcina i ljekova tajna.

Sa poznatih antivakserskih adresa širila se i lažna vijest da je Svjetska zdravstvena organizacila nudila 20 miliona dolara predsjedniku Madagarskara kako bi u biljni napitak napravljen na Madagaskaru a koji, navodno, liječi Covid-19, ubacio otrov.

Analizirali smo i suludu tvrdnju da je uslov za članstvo Srbije u EU da svi njeni građani budu čipovani.

Preko komumikacionih platformi širena su i lažna upozorenja o tome da pljačkaši dijele zaštitne maske natopljene narkoticima.

No, i pored svega ovoga, vidi se da koronavirus u informativnom prostoru Crne Gore polako postaje sporedna tema. Bliže se izbori, pa se tako u diskurs ponovo vraćaju uvijek isplative teme – istorija, etnije, vjere, nacije. Postepeno se ukidaju ograničenja okupljanja, pa se očekuje i veliki comeback litija. U opštoj mobilizaciji pala je i prva žrtva – partizanski spomenik. Raskrinkavanje.me pažljivo prati i analizira. Čitajte nas.