Korisnici društvenih mreža koji šire dezinformacije ponekad kao da su lijeni i fekt-čekerima olakšavaju posao, jer plasiraju tvrdnje koje se provjeravaju za svega nekoliko minuta. U takvim slučajevima obično se radi o poznatim ličnostima, za koje se vezuju razne stvari. Do sada smo navikli da je Bil Gejts dežurni dekor naših stubaca, pa ga evo ponovo.

Na mrežama se širi informacija da je na Filipinima izdat nalog za Gejtsovo hapšenje. U objavama se navodi:

Nalog za uhićenje Billa Gatesa,izdan na Filipinima…

Izdat nalog za hapšenje Bila Gejtsa zbog „ubistva s predumišljajem“ povezanog sa uvođenjem vakcine. Sud na Filipinima izdao je međunarodni nalog za hapšenje Bila Gejtsa, u okviru istrage o uvođenju vakcinacije protiv Kovid-19 na toj teritoriji. Prema tužiocima, višak smrtnih slučajeva je skočio nakon akcije vakcinacije na Filipinima, sa stotinama hiljada građana koji su nepotrebno umrli, a mnogo je više povređenih i osakaćenih, prema navodima tužioca.Sudija je rekao da je Gejts, kao osnivač Fondacije Bila i Melinde Gejts, „tražen u vezi sa stotinama hiljada smrtnih slučajeva, broj koji se trenutno ne može proceniti i koji će se vremenom eksponencijalno povećati“.

Ni u jednom od relevantnih filipinskih medija o ovome nema informacija. Pritom, vijest ovog gabarita bi brzo prenijele i svjetske kuće, samo kad bi ona bila istinita. Prema istraživanju fekt čekera kao što je Lead stories, priča je potekla sa sajta Newspunch, koji je poznat po širenju dezinformacija i ona nema uporište u činjenicama. Lead stories je, kako bi dao dodatno objašnjenje, kontaktirao profesoricu prava, Dajen Desierto, koja kaže:

“Filipinski sudovi takođe nemaju ovlašćenja da izdaju međunarodne naloge za hapšenje prema filipinskim pravilima krivičnog postupka. Nalozi za hapšenje mogu se uručiti samo na teritoriji Republike Filipini, i, u zavisnosti od nivoa suda koji izdaje nalog (npr. regionalni ili opštinski), samo u okviru pomenutog regiona ili opštine.”

O dezinformacijama poteklim sa sajta Newspunch već smo pisali.

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article