Na fotografiji sa Spajićem nije uhapšeni “kripto kralj”

602

Crna Gora je makar za trenutak bila u žiži svjetskog interesovanja i to zbog hapšenja Do Kvona, jednog od osnivača kriptovalute “Tera”, a koji se sumnjiči za malverzacije vrijedne oko 40 milijardi dolara. “Kripto kralju”, kako ga nazivaju, smiješi se izručenje u SAD, Singapur ili Južnu Koreju.

Do Kvonovo hapšenje, u vrijeme predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, poslužilo je za kreiranje sočnih vijesti. Korisnici društvenih mreža “iskopali” su fotografiju jednog od lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića, sa čovjekom azijskog porijekla i plasirali narativ:

Nešto su mi poznata ova dvojica 🤣🤣🤣🤣🤣 Desnom je ZIKS od juče adresa stanovanja a nadam se da će mu se i lijevi brzih dana pridružiti 

Spajić je za Raskrinkavanje potvrdio da na fotografiji nije Kvon:

“Na distribuiranoj fotografiji, koja je nastala 2008, nalazi se moj kolega sa fakulteta Fumio Matsumoto, koga su lažno predstavili kao uhapšenog južnokorejca Hyeong Do Kwona.”

Obrnutom pretragom sporne fotografije dolazi se do posta Nebojše Medojevića koji ju je objavio početkom februara, ali uz drugu tvrdnju. Dakle, ni pomena o “kripto kralju”.

Prostim poređenjem osobe sa fotografije koja je sa Spajićem, jasno je da se ne radi o uhapšenom “kripto kralju”.

Do kvon/foto: linkedin

Kako bi se otklonile sve sumnje, Spajić nam je poslao i Matsumotoov profil na Fejsbuku.

Osim toga, na Fejsbuku je moguće pronaći još nekoliko fotografija Spajića iz te 2008. Na jednoj od njih je, takođe, sa Matsumotoom, kao i sa još nekoliko drugih osoba.

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article