antivakseri-korona

Mediji su prošle nedelje objavili  vijest o tome kako će Danska dio svojih zatvorenika poslati da robijaju na Kosovo.

Ovu vijest, ipak, pojedini su iskoristili da netačno i senzacionalistički predstave pomenutu vijest.

„DRŽAVA EVROPSKE UNIJE ŠALJE ZATVORENIKE NA KOSOVO: Na hiljade će ih doći, žučna rasprava već počela”, piše portal Srbija danas, otkrivajući u daljem tekstu da je reč o Danskoj.

Srpski tabloid alo.rs navodi da je kosovski premijer Aljbin Kurti “počeo da uvozi teške robijaše”.

“Nepriznata država Kosovo potpisala je sporazum s Danskom na osnovu kojeg će u narednom periodu iz te zemlje preuzeti više stotina zatvorenika koji su osuđeni na dugogodišnje robije zbog teških krivičnih dela koja su počinili” navodi alo.rs.

Ipak, stvari nisu onakve kakvima ih predstavljaju pomenuti mediji.

Istina je da će Danska dio zatvorenika poslati na Kosovo, ali se ne radi o hiljadama kako je to predstavio srbijadanas.rs. Danska pokušava da riješi problem prenatrpanosti u zatvorima, pa je plan njihove vlade da iznajmi zatvorska mjesta za 300 zatvorenika.

To je navedeno u saopštenju danskog ministartsva pravde, u kojem se objašnjava da je „odlučeno da se zakupi 300 zatvorskih mjesta na Kosovu i da se za nekoliko stotina mjesta proširi kapacitet zatvora u Danskoj.”

Zatvorske ćelije na Kosovu će, prema saopštenju, biti namijenjene “strancima koji su osuđeni na deportaciju”.

Istu informaciju potvrdilo je i ministarstvo pravde Kosovo, koje je kazalo da “osuđenici koji budu prebačeni u ovu ustanovu, neće biti visokog rizika”.

 “Kao kompenzaciju za ovo, Republika Kosovo će dobiti odštetu od 210 miliona eura, koji će biti namijenjeni za kapitalne investicije, posebno za izvore obnovljive energije”, navodi se u saopštenju.

Projektom koji Danska planira da realizuje biće iznajmljeno 300 zatvorskih mjesta na Kosovu“ kako bi se stranci osuđeni na deportaciju poslali u Dansku nakon izdržane kazne, objavio je i AP.

Istim projektom planirano je i povećanje kapaciteta danskog zatvorskog sistema za 326 mjesta u periodu od 2022. do 2025. godine.

Dakle, informacija koju je objavio portal srbijadanas.rs nije tačna, jer se ne radi o hiljadama zatvorenika, već o 300 osoba.

Ovu objavu analizirale su naše kolege iz Raskrikavanja.

Zbog toga objave portala srbijadanas.rs i alo.rs dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 23.12.2021.

Portali Alo i SrbijaDanas objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.