Facebookom posljednjih dana cirkuliše screenshot objave na navodnom Instagram profilu Novaka Đokovića, u kojoj se prenosi citat za koji se tvrdi da je Nikole Tesle. U citatu se, između ostalog, navodi:

„Bolest dolazi zbog mislenog pada. Čovek treba da bude sam svoj lekar. Ako nije tih iznutra, onda mu uzalud svi lekovi i najbolji lekari… Izvor većine bolesti je u duhu, zato duh može da pobedi većinu bolesti.“

Ova objava, za koju se tvrdi da je Đokovićeva, se u medijima tumačila u kontekstu nagađanja o tome da li se vakcinisao i nakon izjave njegovog oca da „pod ovim ucjenama i uslovima“, aludirajući na protokole turnira, Novak vjerovatno neće nastupiti na Australian Openu, kao i da je „lično pravo svakog od nas da li ćemo se vakcinisati ili ne“.

Dio citata koji govori o duhu kao uzročniku bolesti, zapravo je dio drame Stevana Pešića koja je napravljena kao intervju sa Teslom, a u realizaciji Radio-televizije Srbije 2001. godine snimljen je i film „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u režiji Slobodana Ž. Jovanovića. Ovaj je film dostupan na YouTube od 2012. godine, a verzija sa engleskim prevodom je objavljena na YouTube 2015. godine, nakon čega su objavljeni prevodi navodnog intervjua sa Teslom (ovdje, ovdje, ovdje), predstavljeni kao dio autentičnog Teslinog intervjua iz 1899. godine.

Novinari Fakenews Tragača su se obratili Muzeju Nikole Tesle u Beogradu koji je RTS-u pomogao u realizaciji drame. Oni su negirali da postoje dokazi o autentičnosti intervjua:

„Muzej Nikole Tesle ne poseduje bilo kakav dokaz o tome da je navodni intervju s Nikolom Teslom iz 1899. godine zaista postojao”, rekao je za pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović.

Na internetu nije moguće pronaći rezultate koji povezuju ovu izjavu sa Teslom, a Fakenews Tragač navodi i da ni na šta slično nijesu naišli ni u naučnim radovima koji su se bavili Teslinim odnosom prema medicini (ovdje, ovdjeovdje i ovdje).

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.