Na nedolazak crnogorskih zvaničnika ukazala NAU a ne ambasada Kosova

266

Uprkos činjenici da je Kosovo već 16 godina nezavisno, svako spominjanje te susjedne države u Crnoj Gori prijeti da izazove nove trzavice i međunacionalnu netrpeljivost. 

Tako je bilo i prošle nedjelje kada je domaća javnost uzburkana nakon medijskih objava u kojima je skrenuta pažnja na činjenicu da proslavi nezavisnosti Kosova u Podgorici nije prisustvovao nijedan crnogorski zvaničnik. 

Dok su jedni kritički bili nastrojeni prema nosiocima najviših državnih funkcija, drugi su naprosto likovali, smatrajući opravdanim nepojavljivanje crnogorskih funkcionera na svečanosti u Podgorici. 

U skladu sa pomenutim različitim gledištima na ovo pitanje, razlikuju se i medijske interpretacije samog događaja.  Tako su pojedini portali kroz svoje članke pokušali da ukažu na navodni revolt Ambasade Kosova u Crnoj Gori zbog nedolaska crnogorskih zvaničnika. 

„Tzv. ambasada lažne države Kosovo u Crnoj Gori cmizdri što niko iz vlasti nije došao na prijem povodom godišnjice „nezavisnosti““, naslov je teksta objavljenog na portalu Borba

U članku se navodi kako je Ambasada Kosova organizovala prijem, te kako se „na tom jadu od prijema nije pojavio niko od zvaničnih predstavnika vlasti u Crnoj Gori.“ 

Uprkos beskrupuloznosti kojom tekst obiluje, autor nije mogao a da ne pripiše izjavu o izostanku crnogorskih zvaničnika  onome ko je zapravo jedini i ukazao na to – Nacionalna albanska unija. 

„Na prijemu je bilo dosta zvanica, a prisutni su bili i poznati ambasadori. Zapaženo je, međutim, da svečanosti nije prisustvovao niko od najviših ili visokih zvaničnika Crne Gore, navode u saopštenju Nacionalne albanske unije (NAU)“, stoji u tekstu Borbe. 

Sve ovo jasno nam stavlja do znanja da se na izostanak visokih zvaničnika naše države nije požalila Ambasada Kosova, već jedna od albanskih nacionalnih partija u Crnoj Gori. 

To je na kraju krajeva i više nego jasno na osnovu uvida u interpretacije od strane relevantnih medija u Crnoj Gori i van nje

Osim Borbe, ranije pomenuti citat neosnovano je pripisan Ambasadi Kosova i od strane portala VolimPodgoricu. Njihov članak nosi naslov:  

„AMBASADA KOSOVA: Niko od zvaničnika Crne Gore nije došao na prijem povodom 16 godina nezavisnosti“. 

U tekstu takođe nije moguće pronaći dio iz kojeg bi se zaključilo da je saopštenje poteklo od kosovskog diplomatskog predstavništva u Podgorici. 

Članak portala VolimPodgoricu podijeljen je u okviru jednog fejsbuk posta (arhivirano ovdje). 

Imajući u vidu sve do sada navedeno, jasno se da zaključiti da se povodom izostanka nosioca vlasti u Crnoj Gori sa svečanosti povodom nezavisnosti Kosova, nije zvanično oglašavala ambasada te zemlje u Podgorici. 

Zbog te činjenice, članke čiji naslovi ukazuju suprotno ocijenili smo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article