Na nikšićkom trgu nema “srpske jelke”

414

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima crnogorski trgovi i ulice, kao i obično, okićeni su u skladu sa prazničnom atmosferom.

Izvještavajući o tome, mnogi mediji prenijeli su dio ambijenta iz pojedinih gradova, a time su se bavili i korisnici društvenih mreža.

Tako je na jednoj fejsbuk stranici objavljena fotografija koja u prvi mah izaziva sumnju u vjerodostojnost, a riječ je o Trgu slobode u Nikšiću.

Naime, na stranici „Njegoš superiorni“ podijeljena je fotografija jelke u bojama srpske zastave koja na sebi ima četiri slova S, a koja je navodno postavljena na nikšićkom trgu.

„Srpski grad Nikšić“ opis je ove objave.

Bez obzira na činjenicu da je ovaj post pobrao brojne simpatije fejsbuk korisnika, objavljena fotografija nije originalna, već je riječ o fotomontaži.

To se da zaključiti nakon pretrage koja nas dovodi do članka objavljenog prije dvije godine na portalu „Redportal“.

Naime, u tekstu pod naslovom „Jelka u bojama srpske zastave“ nalazi se fotografija ranije pomenute jelke, a nju je, predstavljajući atmosferu iz sopstvenog doma, na svom profilu objavila jedna fejsbuk korisnica.

Da jelka sa srpskim obilježjima ne krasi nikšićki trg dokazuje nam i video snimak koji je objavljen na zvaničnoj fejsbuk stranici Turističke organizacije Nikšić.

Riječ je o snimku koji je zabilježen dronom, a na kojem je detaljno prikazano kako je trenutno ukrašen Trg slobode. Gledajući video, ne možemo primjetiti da se na trgu nalazi ranije pomenuta jelka.

Isti zaključak možemo izvući i nakon uvida u reportažu portala „Dan“ u kojoj je detaljno prikazana praznična atmosfera na glavnom nikšićkom trgu.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, jasno zaključujemo da je fotografija „srpske jelke“ u Nikšiću produkt fotomontaže.

Zbog toga smo sporni post ocijenili kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article