Moć fotošopa: Bajden, ipak, nije neprimjereno dotakao Zelenskog

422

Vijest da se predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski sastao sa prvim čovjekom Sjedinjenjih Američkih Država (SAD), Džoom Bajdenom u Bijeloj kući “doputovale” su gotovo jednakom brzinom kao i dezinformacije o tom događaju. 

A kako je sastavni dio diplomatskih sastanaka fotografisanje za javnost, na Fejsbuku smo evidentirali objavu u kojoj je prikazan trenutak kada je Bajden navodno neprimjerno dotakao ukrajinskog predsjednika.

Ipak, obrnuta pretraga fotografija dokazuje da je ovo još jedna u nizu šala na račun visokih zvaničnika. Fotografiju je izvorno objavila Džil Bajden, prva dama SAD-a, na svom Tviter nalogu, uz komentar podrške:

“Predsjedniče Zelenski, nadamo se da ćete našu ljubav i podršku poslati Oleni i vašoj djeci i svim porodicama Ukrajine”

Dodatno, sajt Opindia je analizirao ovu fotografiju, ukazujući da je dio Bajdenove ruke isječen, a zatim i okrenut tako da izgleda da je dotakao Zelenskog na neprimjereno mjesto.

Zelenski je, osim što se sastao sa Bajdenom, održao govor u Kongresu, a brojni svjetski mediji izvještavaju kontinuirano o njegovoj prvoj posjeti drugoj državi od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Zbog činjenice da je ova objava, odnosno fotografija izmijenjena sa namjerom ismijavanja dva predsjednika, dajemo joj ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article